2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

15 éves a szabadság: vélemények a rendszerváltásról

2005. május 23. 09:50

Tizenöt évvel ezelőtt, 1990. május 23-án lépett hivatalba az új Magyar Köztársaság első demokratikus kormánya.

Korábban


Kádár halála, Nagy Imre rehabilitálása
1989. július 6-án néhány órás különbséggel meghalt Kádár János és rehabilitálták az 56-os forradalom kivégzett miniszterelnökét, Nagy Imrét.

Magyar ellenzékek
Lengyel László tanulmánya a Rubicon rendszerváltásról szóló tematikus számában.

Az 1990-es szabad választások után május 22-23-án tartott kormányalakító ülést a parlament. Az országgyűlés elfogadta a kijelölt miniszterelnök, Antall József által beterjesztett kormányprogramot, mely legfőbb feladatának az infláció csökkentését, a külföldi eladósodás megállítását jelölte meg. A kormány elnökét a legerősebb párt, az MDF adta, tagjai: nyolc MDF-es, négy FKGP-s, egy KDNP-s és három független.


A magyarországi demokratikus átmenet egyik kulcskérdése a múlthoz való viszony. A magyar demokratikus átalakulás legnagyobb hatású szimbolikus aktusa Nagy Imre és társai 1989. június 16-i újratemetése.
Rainer M. János, az 56-os Intézet igazgatójának tanulmánya

A rendszerváltás utáni hiányos és esetleges jogi helyzetben az Alkotmánybíróság valóban elment a lehetőségei végső határáig. "A jogállam kiépítésében ez volt a legrövidebb és a legjobb út, vállalom érte a felelősséget."
Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke

"A rendszerváltás politikailag azt jelentette, hogy az egypártrendszerű diktatórikus rendszer helyébe a többpártrendszerű demokrácia lép, gazdaságilag pedig azt, hogy az állami tulajdon dominanciájára épülő államszocialista rendszert felváltja a magántulajdonra épülő piacgazdaság, a kapitalizmus. Kérdés, hogy mi maradt e minimum teljesülése után. Származnak-e még a rendszerváltásból következő feladatok a szociáldemokrata politikára, vagy a kormánynak immár csak az új rendszerből adódó konfliktusok megoldásán kell gondolkoznia?"
Bozóki András kulturális miniszter 2003-ban politológusként értékelte a rendszerváltást

"Az eltelt másfél évtized jelentősen átalakította a hatalomgyakorlás mechanizmusát, megváltozott a politikai akaratképzés és döntéshozatal jellege."
Debreczeni József a magyar demokrácia természetéről

A diktatórikus, kizsákmányoló szocializmus lebontását és a pluralista demokrácia megteremtését 1987 és 1990 között Magyarországon egyfajta sajátos "magyar útnak" tekinthetjük. A forradalmi jelentőségű változások békésen, rendezetten, tárgyalásos formában, az ország kormányozhatóságát és a központi hatalom kormányzóképességét megőrizve, alkotmányos-jogi keretek között zajlottak le.
Bihari Mihály előadása az alkotmányos rendszerváltásról

"A pártállami diktatúra egyetlen puskalövés nélkül adta át a helyét az alkotmányos demokráciának. Az új rend alaptörvényeit a régi parlament szavazta meg, a hatályos jogalkotási szabályok szerint. Egy világ süllyedt el, új világ keletkezett. A rendszerváltás, horderejét tekintve, semmiben nem maradt el a történelem nagy forradalmaitól."
Kis János, az SZDSZ korábbi elnökének értéklése 1989-ről

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár