2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új szerzemények a Magyar Nemzeti Múzeumban

2005. május 23. 12:00

A Magyar Nemzeti Múzeum új szerzeményeiből nyílt új időszaki kiállítás a nagyközönség számára bemutatkozó Pulszky-teremben. A tárlaton bemutatott műtárgyak kisebb részben vásárlás, nagyobb részben pedig ajándékozás révén jutottak az egyes gyűjteményekbe.

A tavalyi év legnagyobb szabású vásárlása révén dr. Osskó Irnák Németországba emigrált magyar állatorvos pipagyűjteményéből 327 válogatott hazai vonatkozású darab gazdagította a múzeumot. Sikerült megszerezni Györffy György akadémikus történeti vonatkozású könyvtárát. Vásárlás útján kerültek az Éremtárba Eberhardt Károly kitüntetései. Ezekből kiemelkedik az 1848-49-es Magyar Katonai Érdemrend emigrációs keresztje.

Az ajándékozók is számos érdekes tárgyat juttattak a gyűjteményekbe. Minden bizonnyal Könyves Kálmáné lehetett az a gyűrű, amely az 1800-as évek végén az Esterházy-család szarvkői uradalmában látott napvilágot. A Zürichben élő Széchényi Gyula az Aranygyapjas Rend jelvényét adományozta a múzeumnak. Igen értékesek azok az 1956-os forradalmi eseményeket ábrázoló fényképek, amelyeket az egykori készítők ajándékoztak az intézménynek.

A kiállítással a Magyar Nemzeti Múzeum köszönetet kíván mondani a felajánlóknak, és az adományozóknak. Általuk a magyar kulturális örökség tovább gazdagodott. A tárlat szeptember 25-ig látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár