Mit ettek a különféle korok katonái?
2018. november 23. 15:46 Múlt-kor
Korábban
Az oszmán janicsárok
Ereje csúcspontján, a 17. században az Oszmán Birodalom hatalmas területeket birtokolt Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Dél-, illetve Kelet-Európában. A szultán legmegbízhatóbb csapatai, a janicsárok igen jó élelmiszerellátást kaptak. Ha lehetett, frissen sütött kenyeret kaptak, ha ez nem volt megoldható, akkor kétszersültet. Minden nap kaptak húst – nagyjából 200 grammot, általában birkát, emellett mézből, kávéból, rizsből, és bulgurból is megvolt a napi fejadag.
A legfőbb szerepe a források szerint a kétszersültnek volt: egy megfigyelő szerint Isztambulban 105 kemence volt kizárólag ezek sütésére fenntartva, a hadsereg számára. Nem volt azonban mindig biztonságos az élelmiszer – egy másik leírás dühösen szól arról, hogy e termékek kapzsi készítői spóroltak a liszttel a nagyobb nyereség érdekében, és földdel helyettesítették, ami számos katona életébe került.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Névadó szentjével azonosította magát a megbomlott elméjű Kolumbusz Kristóf 08:20
- Bárói ranggal ismerték el a hazai orvoslás egyik úttörőjének számító Korányi Frigyes munkáját tegnap
- Sokáig férjéével is vetekedett Jackie Kennedy népszerűsége tegnap
- A világháború idején már sokan a másvilágra kívánták a kezdetben népszerű Raszputyint tegnap
- Elhibázott gazdaságpolitika és a túlzott fényűzés vezetett az iráni sah bukásához tegnap
- Apokalipszisnek gondolták, pedig csak az erdőtűz füstje miatt borult sötétségbe New England ege tegnap
- A befagyott orosz pokolban elolvadt Napóleon Grande Armée-ja tegnap
- Boleyn Anna sem tudott fiút adni a királynak, és ez pecsételte meg sorsát tegnap