2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A fertődi kastély kiállítása

2002. május 21. 15:11

Az Esterházy-kastély helyreállításával párhuzamosan gazdagodik a kiállítási program is: kínai árnyjáték bemutatót és éjszakai gyertyás tárlatvezetést szerveznek.

A fertődi Esterházy-kastély helyreállításával párhuzamosan a nyáron új elemekkel gazdagodik a kiállítási program: a tárlatvezetést kínai árnyjáték-bemutatóval egészítik ki, s éjszakai gyertyás körutakat szerveznek a látogatók számára.

Némethné Kemenes Mária múzeumigazgató az MTI-nek elmondta: számos halaszthatatlan karbantartási munkát végeztek el azóta, hogy a kastély kezelői joga tavaly a Műemlékek Állami Gondnokságához került, megszüntették a veszélyes beázásokat, a pince és a közművezeték járatait megtisztították, helyreállították a vizesblokkokat.

A kastély baloldali patkószárnyában régészeti feltárásokat folytattak, amelyek keretében falat bontottak ki, helyreállítva az eredeti tereket. E hónap elején megindult az egykori operaház falmaradványainak felkutatása is.

Renoválták a volt hercegi lak díszudvarát díszítő ivókutakat, a tér közepén álló szökőkutat pedig restaurációs célból átmenetileg lebontották. A szökőkút korszerű díszkivilágítást kap, fények világítják majd meg a kastély teljes homlokzatát is. Megkezdődött továbbá a kastélypark felújítása, ezen belül a díszudvar virágosítása.

A fertődi múzeumigazgatás mindezzel párhuzamosan a szolgáltatások gazdagítására törekszik. Hamarosan a tárlatvezetés része lesz például egy ötperces kínai árnyjáték-bemutató, amely a barokk kor jellemzője volt. A produkció, amely a tervek szerint június közepétől válik a kastélyprogram részévé, az úgynevezett Kínai szobában látható majd.

Júliustól éjszakai kastélylátogató körutakat szerveznek: a látogatók gyertyatartóval a kezükben indulhatnak a hercegi palota bejárására. Útjukat idézetek, zenei betétek, hangeffektusok kísérik.

Újdonság még, hogy az idegenvezetők egységes öltözékben, XVII. századi pelerinben kalauzolják a látogatókat.

Az idén sem marad el a fertődi Esterházy-kastély hagyományos koncertsorozata: a programok között szerepel a Budapesti Vonósok július 12-én kezdődő Haydn-fesztiválja, valamint a szeptember 1-jén megnyíló Haydn Eszterházán című rendezvény is.
  • mti

  • Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft

    Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár