2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elismert népirtás

2003. november 5. 18:35

Egyhangúan fogadta el a az ukrajnai népirtás elítéléséről szóló határozati javaslatot a Parlament emberijogi bizottsága

Korábban

Népirtás Ukrajnában
Ukrajna idén emlékezik az 1932-33. évi nagy éhínség 70. évfordulójára

Észrevétlen népirtás

Egyhangúlag támogatta az 1932-33-as ukrajnai népirtás elítéléséről szóló bizottsági országgyűlési határozati javaslatot kedden a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága. Az Ukrán Országos Önkormányzat azt kérte, hogy a magyar Országgyűlés legyen szolidáris az ukrán néppel és ismerje el, e szörnyű tragédia népirtás volt - mondta a szervezet elnöke.

Hartyányi Jaroszlava az ülésen arra kérte a képviselőket, hogy a szövegben ukrán holokauszt helyett ukrajnai népirtás szerepeljen, s a felvetést a szavazás során a bizottság egyhangúlag támogatta.

Fodor Gábor (SZDSZ) utalt arra, hogy az akkori éhínséget tudatosan idézték elő Ukrajnában, s az sokmillió ember életébe került. Véleménye szerint ugyanakkor alaposabban körüljárhatták volna az egykor történteket, arra jobban felhívhatták volna a figyelmet, ha nem határozati javaslatot fogadnak el, hanem emlékülést rendeznek a témában történészek részvételével. Mint mondta, attól tart, hogy a javaslat "kevéssé lesz feltűnő a szavazási dömpingben".

Hargitai János (Fidesz) ezzel szemben azt mondta: az emlékülés "politikailag kevésbé lenne súlyos".



A kijevi törvényhozás ez év májusában határozatban ismerte el, hogy az 1932-33. évi éhínség népirtás volt. A határozat szerint "a történelemben első ízben alkalmazott az állam politikai céllal élelmiszerelkobzást saját lakossága tömeges megsemmisítésére".

Ukrajnában, amely a múlt század legnagyobb részében a Szovjetunióhoz tartozott és annak egyik legfőbb gabonatermő területét alkotta, termékeny földje ellenére ebben az időszakban három ízben is pusztított szörnyű éhínség. Az 1921-23. évi a polgárháború befejezése előtt kezdődött, s a szárazság, a világháború és a polgárháború következményein túl szerepet játszott benne az akkori rendszer agrárpolitikájának csődje és a hadikommunizmus politikája is. A második, 1932-33. évi éhínségben nagy szerepe volt a szovjethatalom tudatos fellépésének az ukrán parasztság széles rétegei ellen, ez járt a legsúlyosabb következményekkel, majd a II. világháború után, 1946-47-ben újabb éhínség pusztított az országban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár