2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kőkemény lelet

2003. december 5. 16:52

Brit kutatók bejelentették, hogy kimerítő kutatások után megtalálták minden férfi ősét.

Korábban

Evolúció - Kipusztulás!
Az evolúció drámai folyamatában a fajok jönnek és mennek: élnek, versengenek, majd kihalnak

Egy kései utód....
A Föld legöregebb hímneműje az a négyszázhuszonöt millió éves élőlény, amelynek megkövült maradványaira tavaly bukkantak Nagy-Britanniában - közölték december 4-én, csütörtökön brit kutatók. A kagylósrákok osztályába tartozó élőlényt egy sziklába ágyazódva találták a nagy-britanniai Herefordshire-ben, vulkanikus hamuba ágyazódva. A hamu ásványi anyagúvá tette az állat lágy szerveit, amelyek így kiválóan megőrződtek. A különleges tartósítási módszer pedig lehetővé tette a tudósok számára, hogy elkészítsék a hal háromdimenziós mását. A kutatók tanulmánya ezen a héten jelenik meg a Science című tudományos lapban. - értesült a Magyar Távirati Iroda.

Épségben vészelték át az évmilliókat a lény kopoltyúi, szemei, úszásra használt nyúlványai, valamint ivarszerve. Ez utóbbi ihlette meg a tudósokat, amikor az állatnak a Colymbosathon ecplecticos nevet adták, mely annyit tesz: nagy péniszű jól úszó.

A rekorder hímtag eddig egy másik kagylósrákféléé (Ostracoda) volt, és igen kemény állapotban maradt fenn: megkövült. A leletet Brazíliában találták. David Siveter, a Leicesteri Egyetem professzorának tudomása szerint ez az eddig ismert egyik legrégibb péniszmaradvány. Százmillió éve már léteztek dinoszauruszok is, de ezekből csak megkövült csontok maradtak fenn, puha szövetek nem. A kagylósrákok viszont kiválóan alkalmasak a fosszilizációra, héjuk rendkívül magas mésztartalma miatt.

A paleontológia szakértőjének számító Siveter szerint a kagylósrákok erotikusan túlfűtött állatok lehettek, mert az állatvilágon belül ők termelik a második leghosszabb ondósejtet testük arányához viszonyítva. Egy 1 milliméteres Ostracoda akár 10 milliméteres spermiumot is előállíthat.

A megkövült brazíliai kagylósráknak ráadásul nem is egy, hanem két pénisze volt - jelentette a Reuters. A fosszíliák "nemiségének", a megkövült ivarszerveknek a tanulmányozása révén teljesebb képet nyerhetünk az állati reprodukció és magatartás fejlődéséről - mutatott rá a tudós.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár