2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Német gazdák birtokaikért perlik Lengyelországot

2004. február 17. 09:00

Egy porosz szervezet bejelentette: Lengyelország európai uniós csatlakozása lehetőséget ad arra, hogy a második világháború után kitelepített és birtokaiktól megfosztott németek visszaperelhessék egykori ingatlanjaikat. A két ország kormányainak Európa újraegyesülésének hajnalán azonban semmi szükségük egy kínos, történelmi sebeket feltépő diplomáciai konfliktusra. A Lengyelországhoz csatolt Szilézia, Pomeránia és Kelet-Poroszország területéről 1945 után több mint 9 millió németet telepítettek ki.

Korábban

Kárpótlás a nácizmus francia áldozatainak
A francia kormány kárpótlási programja körülbelül 8000 embert érint, akik egyik vagy mindkét szülőjüket elveszítették a nácik franciaországi mészárlásai során
Lengyel beismerés Jedwabnéról (hvg)
Azon a csütörtöki napon, 1941. július 10-én a Jedwabne közelében lévő falvak lakói azzal a szándékkal érkeztek az északkelet-lengyelországi városba, hogy meggyilkolják az ott élő zsidókat

`Törvényesített német agresszió`

Danzig ist deutsch?
Egy frissen alakult német szervezet bejelentette: mintegy 30 000 "jogtalanul elorzott" birtok és ingatlan ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Bíróságához készül fordulni. Rudi Pawelka, az egykori német tulajdonok visszakövetelőjeként fellépő, düsseldorfi székhelyű Porosz Követelések Társaságának szóvivője a brit Telegraph berlini tudósítójának elmondta: "A németek évszázadokon át éltek és dolgoztak a jelenleg Lengyelországhoz tartozó területeken, és jelentős vagyonnal bírtak ott. Erős érzelmi és történelmi szálak fűzik őket ehhez a régióhoz, és sokan szeretnék ingatlanjaikat visszakapni. Hamarosan mindannyian - a lengyeleket is beleértve - hivatalosan is európaiak leszünk. Mihelyst Lengyelország is csatlakozik az Európai Unióhoz, az ügyet a nemzetközi bíróság elé vihetjük. A lengyel kormány nem engedheti meg, hogy diszkriminációt alkalmazzon egykori német polgáraival szemben."

A Porosz Követelések Társasága a holokauszt során kirabolt zsidók közös fellépését kívánja alapul venni igényeinek érvényesítésében. Mint ismeretes, Németország hatalmas összegeket fizetett ki a Soá túlélőinek kompenzáció fejében. A Társaság arra számít, hogy hetente kb. harminc, tulajdonától megfosztott károsulttól érkezik majd hozzájuk igénylés. A német sérelmeket felhánytorgató, diplomáciailag felettébb kínos kezdeményezés roppant érzékenyen érintette a Varsóval minél felhőtlenebb viszonyra törekvő, Schröder vezette szociáldemokrata-zöld német kormányzatot. Német hivatalos szervek "rendkívül ízléstelennek" neveztek mindenfajta próbálkozást, mely az újdonsült igényeket a zsidók kárpótlásával hasonlítja össze.

A testvéri népek felszabadítása -
a szovjet bélyeg Nyugat-Ukrajna
és Nyugat-Belorusszia
Szovjetunióhoz csatolását üdvözli
A német kampány Lengyelországban természetesen még nagyobb vihart kavart. A lengyelek kiindulópontja az, hogy az angolszász szövetségesek és a szovjetek közötti megállapodás értelmében a háború után le kellett mondaniuk a keleti országrészről, és a németek lakta vidékeket a Szovjetunióhoz került területek kárpótlásaként kapták. A Wprost című lengyel hetilap egyenesen "törvényesített német agressziónak" nevezte a kezdeményezést, Lech Kaczynski, Varsó polgármestere pedig bejelentette: amennyiben a volt német földbirtokosok komolyan érvényesíteni akarják követelésüket, Varsó városa 24,6 milliárd eurós ellen-követelést fog benyújtani Németországnak a német katonák okozta háborús károkért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár