2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A japánok kínai gyerekeket is deportáltak

2005. június 10. 14:09

A nemrég kiújult, majd nehezen elcsendesült kínai-japán konfliktus kapcsán egy eddig elfeledettnek hitt probléma is előkerült a két ország közös és problémáktól nem mentes múltjából. A japán megszállók ugyanis több ezer gyereket raboltak el, és vittek magukkal - akiknek sorsa a mai napig ismeretlen.

Japán világháborús szereplése a Múlt-koron

Japán film készül egy hadihajó történetéről
Világháborús japán katonák kerültek elő
Állandó ünnepet kap Japánban Hirohito császár
A japánok békét akartak 1944-ben?
Hazatér a japán flotta zászlaja
Japán nem kárpótolja a szexuális rabszolgákat
Cenzúrázzák a kínai mészárlásról szóló mangát Japánban
Egy új könyv szerint a második világháború vége felé - mikor már nyíltan látszottak a vereség jelei - a megszállók a Guangdongból elrabolt gyerekeket a szigetországba küldték, és bár később többen is megpróbálták kideríteni tartózkodási helyüket, az utánuk kutakodók sosem jártak sikerrel.

A guangdongi Kommunista Párt Történeti Kutató Hivatalának történésze, Guan Li-Csen az 1937-ben kezdődő japán invázióról készülő könyvéhez gyűjtött információkat, amikor ráakadt a témára, és annak megoldatlanságára. A könyv (mely most komoly visszhangot kapott a korábban kirobbant tankönyv-botrány miatt) azt állítja, hogy 1945. májusa és júliusa között - pont mielőtt Japán megadta volna magát - a Birodalmi Hadsereg katonái  Guang Csou Jü-hsziu kerületében több ezer gyereket gyűjtöttek össze, és szállítottak el ismeretlen helyre. 1945. decemberében a Guang Csou-i szociális ügyek hivatala segítséget kérve jelentette az ügyet a Szociális Ügyek Minisztériumának, és pekingi rendőrségnek. A rendőrség ekkor hosszú nyomozásba kezdett, ám a gyerekeknek nem akadtak a nyomára.

A helyi média egy másik történészt idézve azzal magyarázza az esetet, hogy az akkor hatalmon lévő kormányzat azért nem foglalkozott ezzel a hatalmas mértékű emberrablással, mert belső instabilitását kellett helyreállítani, így nem voltak olyan erői, akiket a gyerekek felkutatására küldhetett volna.

Guan érdeklődésére a japán hatóságok teljes elutasítással válaszoltak, ezért a történész döbbenten áll az eset előtt, mert szerinte érthetetlen, hogy a háború annyira közeli vége előtt miért vitték el a gyerekeket. Egyesek szerint a gyerekeket eredetileg munkatáborba vitték, ám az nem világos hogy hová és miért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár