2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatér a japán flotta zászlaja

2005. január 12. 12:30

A japán flotta zászlaja visszatér hazájába, száz évvel azután, hogy Togo Heihacsiro tengernagy győzelmet aratott az orosz hajóhad felett.

Az Angliában képzett japán tengernagy

A 9 x 6 méteres zászló holléte évtizedeken át ismeretlen volt Japánban, végül a Togo emlékének szentelt tokiói kegyhely papja bukkant rá. A zászló az 1904-1905-ös orosz-japán háborút lezáró ütközetre emlékező idei ünnepség-sorozat központi emléktárgya lesz.


A modern Japán történelme
a Múlt-koron

Száz éve tört ki az orosz-japán háború
Japán biológiai és kémiai hadviselése Kínában
A szovjetek előre tudtak a Pearl Harbor elleni támadásról
Japán-amerikai internáltak a háborúban
Japán nem kárpótolja a szexuális rabszolgákat
Cenzúrázzák a kínai mészárlásról szóló mangát Japánban

Togo tengernagy 1871-től hét éven át Angliában élt, s a Királyi Haditengerészetnél szolgált. Ismereteit előbb a Worcester hadihajón s egy polgári magániskolában szerezte, aztán körbehajózta a világot a Hampshire fedélzetén, majd Cambridge-ben tanult, s végül Portsmouth-ban telepedett le. Annyira kedvelte Angliát, hogy mikor Japán képviseletében 1911-ben részt vett V. György megkoronázásán, a győztes zászlóshajó lobogóját a Worcesternek, régi iskolahajójának ajándékozta.


Togót tengeri sikerei és Angliához fűződő kapcsolatai miatt gyakran nevezik a Kelet Nelsonjának. A cusimai csata előtt mondott beszéde is emlékeztet Nelsonnak Trafalgar előtt kiadott, híres üzenetéhez ("Anglia minden embertől elvárja, hogy tegye a kötelességét"). "A birodalom végzete ezen az eseményen múlik. Minden ember tegye meg, ami tőle telik" - üzente szinte pont 100 évvel később Togo flottája katonáinak.


Ekkorra a japánok már ártalmatlanították a cár távol-keleti flottáját, így az kénytelen volt a balti-tengeri hajóhadat keresztülutaztatni a fél világon. A két flotta Cusimánál, Japán délnyugati partjainál csapott össze 1905. május 27-én. A csata után Oroszország megadta magát, Japán pedig ázsiai nagyhatalommá emelkedett.


Ám a zászlóshajó, a Mikasza harci jelvényének sorsát ettől fogva senki sem ismerte, egészen addig, míg Csiharu Himuro, a tokiói Togo-szentély papja kiderítette: a tengernagy a Worcesternek adományozta a lobogót, melyet a hadihajó forgalomból történt kivonása után a Tengerészeti Társaság (a tengerészek jótékonysági egyesülete) örökölt.


A Tengerészeti Társaság beleegyezett, hogy egy időre kölcsönadja a zászlót a szentélynek. Maga a lobogó hasonlít a hagyományos japán tengeri jelvényhez, csak kevesebb sugár tartozik a felkelő napot jelképező piros koronghoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár