2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztálin szállodája 65 éve áll aláaknázva

2005. július 20. 11:00

A Kreml mellett álló Moszkva-szálló hat évtizede a szovjet-orosz elit kedvelt szórakozóhelye, ám a vendégek végig időzített bombán ültek.

Hírmondója sem maradt

A moszkvai Moskva

Felavatták II. Sándor szobrát Moszkvában
Moszkvában ünnepelték a győzelem napját
Sztálin szelleme kísért Moszkvában
Háborús hadikincsek kiállítása Moszkvában
Kommunista utópia a rajzasztalon: a meg nem épült Moszkva
A Kreml-től néhány méterre álló hotel a pártállami időkben rendszeresen állami fogadások színtere volt, általában Sztálin is itt ünnepelte születésnapját. A héten azonban az épület átépítésekor több mint egy tonna robbanószert találtak az alagsorban. A rendőrség közleménye szerint a bombákat a KGB elődje, az NKVD telepítette a második világháború kezdetekor, arra az esetre, ha a nácik elfoglalnák a várost. A nagyjából 58 - egyenként 22kg robbanóanyagot tartalmazó - doboz nem volt detonátorra kötve, így a rendőrség szerint nem is lehetett volna komoly előkészületek nélkül felrobbantani. Hétfőn tűzszerész szakemberek segítségével sikerült eltávolítani a robbanószert a hotelből.

A rendőrség szóvivője szerint "Mikor a német csapatok 1941 őszén megközelítették Moszkvát, a szovjet kormányzat elrendelte a jelentős állami- és katonai épületek aláaknázását". A parancs alapján az épületek alá annyi robbanóanyagot kellett helyezni, hogy az épület körül 150 méter sugarú körben mindent elpusztuljon. A szovjet vezetés hírszerzési forrásai alapján azt remélte, hogy Goebbels és a propaganda osztály is ezekben az épületekben száll majd meg, és hírszerzésüket is innen irányítják.

Hasonló aknák még ma is létezhetnek városszerte, így nem csoda, hogy az orosz médiában napok óta spekuláció és pánikkeltés jellemző. A napokban azonnali vizsgálatot indítottak a Parlament, egy bevásárló-központ, a Kreml és egy hasonló luxushotel alatt. Rögtön előkerültek a bombák elhelyezésében illetékesek is, így például egy NKVD tiszt leszármazottja, aki meglepődve értesült, hogy az apja által telepített robbanóanyagok még ma is a helyükön lehetnek. Szerinte a külső és belső kémelhárítás, valamint a háború alatt és végén működő rögtönítélő bíróságok munkája után nem maradt olyan ember életben, aki részt vett az akcióban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár