2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt William Westmoreland tábornok

2005. július 22. 12:00

Hétfőn, kilencvenegy éves korában meghalt William Westmoreland tábornok, aki 1964-68 között az amerikai haderő főparancsnoka volt Vietnamban.

Vietnám

Még ma is szennyeznek a vietnámi vegyszerek
115 éve született Ho Si Minh
A vietnámi háború öröksége
Harminc éve ért véget a vietnámi háború
"Naponta három vietnámit öltünk meg"
A Babylift-hadművelet
Westmoreland 1914. március 26-án született az Egyesült Államokban, a dél-karolinai Spartanburg közelében. 1936-ban elvégezte a West Point-i Katonai Akadémiát. A II. világháború idején harcolt Észak-Afrikában Erwin Rommel német tábornagy vezette afrikai hadtest ellen, valamint Szicíliában és más európai hadszíntéren. Harmincéves korára ezredes lett. A koreai háborúban dandártábornokká léptették elő, majd a szárazföldi haderő vezérkari főnökének helyettese lett. Később a West-Point-i katonai akadémia parancsnokaként vált ismertté, majd 1964-68 között az amerikai szárazföldi haderő főparancsnokaként szolgált Vietnamban. Ezt követően az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökévé lépett elő, végül 1972-ben vonult nyugdíjba.

Tíz évvel később beperelte az amerikai CBS tévétársaságot, mert egy dokumentumműsorban azt állították róla, hogy a vietnami háború idején becsapta Lyndon Johnson amerikai elnököt. A felek az ügyet még azelőtt rendezték, mielőtt az ítélkezési szakaszba került volna. Akkoriban Westmoreland kijelentette: nem az a lényeg, hogy a vietnami háború helyes volt-e vagy sem, hanem az, hogy az amerikai tévéhálózat megfoszthat-e egy becsületes embert a tisztességétől. Katonai életpályájának tapasztalatait az Egy katona jelenti (A Soldier Reports) című könyvében összegezte. Mindig az volt a véleménye, hogy az Egyesült Államok nem vesztette el a háborút Délkelet-Ázsiában.

Mint fia, Rip Westmoreland elmondta, hogy apja az utóbbi években találkozott a vietnami háború veteránjaival és el is fogadott meghívásokat ilyen találkozókra, de azokon nem fejtette ki véleményét a vietnami háborúról és nem is akart semmit igazolni azzal kapcsolatban. William Westmorelandet akaratának megfelelően a West-Point-i Katonai Akadémián helyezik örök nyugalomba.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár