2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A templomosokhoz vezet a terhes Madonnák rejtélye

2005. augusztus 2. 11:00

A titok valósága

A szerző és a "templomosok fészke"

Manetti szerint egy "templomos sejt" a üldözések idején Firenzében létrehozta a Szent Jeromos rendet, amelyhez a templomosok gazdasági ügyeiben korábban is érdekelt gazdag toszkánai családok nyújtottak anyagi segítséget. Az új szervezet minden festmény és művészeti alkotás finanszírozásában részt vett, így magyarázható a templomos-befolyás.

A katolikus egyház vezetői szerint a kódolt regény hatása felforgató, s aggasztó, hogy népszerűsége egyre csak nő. Sokakat késztetnek állásfoglalásra a Manetti elképzeléseihez hasonló elméletek: legutóbb a freskót rejtő rendház és múzeum vezetője kritizálta a templomosok hatását kimutató elméletet. Giovanni Alpigiano atya szerint ugyanis a terhes Madonna Jézus megtestesülésének szentségét szimbolizálja, vagyis a már ismerteken túl nincs semmiféle "misztikus titok" elrejtve a képeken. Az atya szerinte "ennél nagyobb gondossággal kell eljárnia annak, aki újra kívánja írni a művészet- illetve irodalomtörténetet az ezoterikus rejtélyek segítségével".

Timothy Verdon, a firenzei katedrális kanonokja szerint mindig az univerzális jelentést kell keresni a hasonló műalkotásokban. A kanonok szerint Manetti elképzelése csak arra jó, hogy "újból gondolkodásra késztessen, és napirenden tartson lassan már elfeledett elgondolásokat".

Úgy tűnik tehát, hogy rövid munkájában Manetti nem adott megnyugtató választ arra kérdésre, hogy mi volt valójában a terhes Madonnás képek titka. Talán kiderül a könyv ez év végén megjelenő teljes változatából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár