2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bozóki András a szellemi örökség digitalizálásáról

2005. augusztus 23. 14:00

Az elektronikus közigazgatás kiépítésében és működésében főszerepet szán a levéltáraknak a kulturális tárca - mondta Bozóki András miniszter Egerben, a Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlésén.

Nem a brit titkosszolgálat végzett Himmlerrel
Útjára indult a Családi Emlékezet Program
A levéltárak nem készültek fel a XXI. századra
Kulturális örökség, társadalmi képzelet
Vita a vészkorszaki dokumentumokról
Kutathatók a snagovi dokumentumok
Új brit törvény a szabad információkezelésről
Modern épületbe költöző levéltárak
Mint hangsúlyozta, a levéltár a múlt és a nemzeti kultúra őrzője, dokumentumai a jövőben új adathordozókon jelennek majd meg. Mindez az eddigiektől eltérő szakértelmet kíván a levéltárakban dolgozóktól - mutatott rá a miniszter. Ehhez informatikus levéltárosokat kell képezni, illetve átképzésre lesz szükség, ez a feladat főként a kulturális és az oktatási minisztériumra hárul - tette hozzá.

A levéltári munkában előrelépést jelent, hogy 2006 januárjától egységes számítógépes rendszer használatára állnak át. Ezt a fejlesztést 50 millió forinttal támogatta a kulturális tárca. Bozóki András elmondta, hogy Magyarországon 85 intézményben 385 ezer iratfolyóméter dokumentum található; az elsődleges cél a legrosszabb állapotú dokumentumok digitalizálása, majd folyamatosan az egész anyag feldolgozása. Közölte: a tárca szakmai és informatikai stratégiája év végére elkészül. Megvalósításához a Nemzeti Kulturális Alapprogramban 10 milliárd forint áll rendelkezésre, ehhez pályázat útján juthatnak hozzá az intézmények.

Bozóki András kifejtette, hogy az alapprogram tervezett reformja nem jelent kevesebb pénzt. A miniszteri keret az eddigi 25 százalékról 20 százalékra csökken, az 5 százalékos különbözet az alapprogram összegét gyarapítja - fűzte hozzá.

Heves megyében mindent megtesznek a levéltár fejlesztése érdekében - mondta Benkár József megyei főjegyző. Szólt arról, hogy az idén 33 millió forint ráfordítással bővítették a raktárbázist. A tervek szerint 2007 és 2013 között, európai uniós források felhasználásával, levéltári-múzeumi raktár-, restaurátor- és kutatóbázis létrehozását tervezik Egerben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár