2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A lengyelek már a háború előtt feltörték az Enigma kódját

2005. szeptember 6. 11:00

Eddig nem volt közismert, hogy a lengyel hírszerzők már a háború kezdete előtt feltörték az Enigma kódolót.

Lengyel kémek sikerei

A történelem egyik legnagyobb melléfogására derült fény a minap: egy nemrég megjelent könyv szerint ugyanis a lengyel titkosszolgálat már 1939-ben felajánlotta a briteknek az Enigma kikódolt jeltábláit és magát a készüléket is, ám az akkor még világbirodalomban gondolkodó angoloknak sokkal fontosabb volt a japán tengerészeti kódok megfejtése, így nem igazán érdekelte őket a lengyelek fogása - aminek aztán az év szeptemberében nyoma veszett egy időre. Az Enigma és Ultra kódolókról született végtelen szakirodalomban nagyon kevés szó esik arról is, hogy később szintén három lengyel szakértő segített megfejteni a négytárcsás Enigma kódjait. Egyrészt mert a hollywoodi filmgyártás szerint az amerikaiak érdeme lett a kódolók megszerzése, másrészt pedig a lengyel hírszerzés minden irata, mely a szövetségesek részére végzett munkáról készült, 1945-ben megsemmisült.

Nemrég azonban elkészült az Intelligence Cooperation Between Poland and Great Britain During World War II című kormányzati jelentés, hogy visszahozza a köztudatba a két ország második világháborús közös hírszerzésének történetét. Az előszó megírását Tony Blair brit miniszterelnök és Marek Belka lengyel miniszterelnök vállalták: Blair előszavában például arra is kitér, hogy mekkora hibákat vétett háborús elődje, például amikor nem ismerte el, hogy Sztálin rendelte el a Katyn-i mészárlást. A könyvet egy brit és két lengyel történész szerkesztette, és a hírszerzési akták hiányát orvosolandó több kutatót is bevontak a munkába. A résztvevők így szabad kezet kaptak mind az angol, mind pedig az amerikai hírszerzés aktáiban történő kutatásra, melynek végeztével érdekes epizódokra derült fény a világháborúból.

Az ismeretlen hírszerzői sikerek között az Enigma-esete nem egyedülálló - állítja a könyv. Hasonló módon csempészték lengyel ügynökök a V2-es rakéta teljes dokumentációját és darabokra szedett szigorúan titkos motorját Londonba. A lengyel ügynökök szervezték meg a szövetséges partraszállások diverzáns-akcióit, és az ő nevükhöz fűződik a Holokauszt bizonyítása is, melynek azonban akkor sem Londonban sem Washingtonban nem tulajdonítottak nagy jelentőséget. A lengyel hírszerzés - a szövetségesekkel szemben - sokkal sikeresebb volt, mivel mindenhol voltak emberei a megszállt területeken, Japántól egészen Normandiáig, még a semleges Európai államokban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár