2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci kommuna a 30-as évek Amerikájában

2005. szeptember 14. 12:39

Dél-Kalifornia területén az elmúlt évszázadban több furcsa kultusz, szekta, közösség és utópia próbálta megvetni a lábát, ám mindezek közül a legfurcsább talán az 1933-tól itt élő náci közösség volt.

A titokzatos birtok amatőr kutatója

Nácik a Múlt-koron

Robbanó csokoládé volt a nácik csodafegyvere
Feltörték Hitler rejtekhelyét
A kódfejtők kudarcot vallottak a Holokauszttal
Újraértékelik a náciellenes ifjúsági csoport szerepét
A nácik a Szovjetunióba deportálták volna a zsidókat
Előkerült a nácik nukleáris bombájának terve
Churchill kiállt a brit náci szabadságjogáért
A Santa Monica-hegység lábánál fekvő kanyonok egyikében egy évtizedek óta teljesen kiégett, graffitivel borított acélszerkezetű épület áll, melynek földalatti pincerendszere és lépcsői a kanyon egész területét átszövik. A maradványok az egyik helyi történész szerint egy rövidéletű náci kolónia romjai - ám biztosan senki nem tudja, hogy ki lakott ott. A könyvkiadóvá avanzsált fotóriporter Randy Young szerint 1933 és 1945 között 40 náci élt ezen a birtokon.

"Nagyon nehéz összeszedni az információkat, ugyanis ennek nagyrészét módszeresen tüntették el" - mondta el a helyi történelmet tanulmányozó Young. A híres birtokról már gyerekkorában is titokzatos történeteket hallott, így azok hamar felkeltették az érdeklődését. Anyja, Betty Lou Young 1975-ben könyvet írt a terület történetéről, és abban már a náci-teóriát hivatalosan elfogadott tényként kezelte. Youngot azonban nem hagyta nyugodni az eset, és anyja kutatásait folytatva a kis közösség nyomába eredt.

Kutatásai során az évtizedek távlatából csupán szóbeli elbeszélésekre, építészeti tervekre, és dokumentumokra illetve levelekre alapozhatott. A náci-kolónia legkomolyabb bizonyítékait a kanyon lakói szolgáltatták, akik közül az egyik lakos elmesélte neki, hogy vörös-ezüst keresztekkel díszített barna egyenruhát viselő őrök vigyázták a birtok bejáratát, ezen kívül az elmondásuk alapján készített rajzok  egyértelműen a barnaingesek egyenruhájára emlékeztetnek. Young elméletét alátámasztotta az UCLA visszavonult zeneprofesszorával, John Vincenttel készített interjú is, aki 1948-ban szerette volna megvenni a birtokot, és akinek elmondása szerint az a náci-szimpatizánsok kommunája volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár