2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill kiállt a brit náci szabadságjogáért

2005. május 25. 09:34

Churchill az angol szabadságjogokra hivatkozva védte a börtönbe zárt brit fasisztát, Oswald Mosley-t - derült ki a brit Országos Levéltár nemrég előkerült irataiból.

Korábban


Meghalt Hitler angyala
Diana Mosley, a Brit Fasiszta Párt első emberének, Oswald Mosley feleségének halálával még többet megtudhatunk a brit náci-szimpatizánsokról, ugyanis az eltelt egy esztendőben Diana mindent tollba és magnószalagra mondott egy angol újságírónak, Anne de Courcy-nek.

Churchill a Múlt-koron

Churchill-dosszié: a legnagyobb brit a napihírekben
Győztesek és vesztesek: hatvan éve ért véget a második világháború
Angol harcászati baklövések 90 éve Gallipolinál
Churchill protézisét is kiállítják
Churchill-múzeum nyílt Londonban
Betiltották a Churchillt gúnyoló reklámot
40 éve halt meg Churchill

A brit Daily Telegraph című napilap cikke szerint Churchill felháborodását az váltotta ki, hogy az arisztokrata Oswald Mosley és felesége több évig bírósági eljárás és ítélethirdetés nélkül raboskodott. Churchill ugyanis úgy vélekedett "ellenkezik az ősi angol szabadságjogokkal", ha bizonyítási eljárás és konkrét vádak nélkül, pusztán a háborús veszélyre hivatkozva zárnak börtönbe bárkit.

A brit titkosszolgálat (MI5) már a háború előtt összeállította a brit náci-szimpatizánsok 400 fős listáját, hogy egy háborús helyzetben törvénytelen tetteiktől függetlenül is idejekorán börtönbe zárhassák őket. 1940 tavaszától folyamatosan internálták a brit náci-szimpatizánsokat. A társadalmilag meglehetősen heterogén brit nácik jelentős része arisztokrata vagy értelmiségi volt, vezetőjük az első világháború után még a Konzervatív Párt sorait erősítő Sir Oswald Mosley.

A húszas években a brit törvényhozásban egy darabig még a brit Munkáspártot erősítő Mosley 1932-ben alapította meg Nagy-Britannia első fasiszta pártját (British Union of Fascist), mely egy év múlva már 50 ezer támogatóval rendelkezett. A német nácik által is kedvelt brit vezér arisztokrata feleségével együtt Hitler személyes meghívásának tett eleget, amikor ellátogatott Berlinbe az olimpiára. 1936-ban Hitler díszvendégként vett részt Mosley második házasságának esküvőjén, melyre a náci főideológus, Joseph Goebbels otthonában került sor.

Amikor 1940-ben Oswald Mosley-t és feleségét letartóztatták, a brit arisztokrácia neves tagjai keresték meg Churchillt, hogy a házaspár különválasztásának megszűntetését, majd pedig Mosley egészségi állapotára hivatkozva szabadon bocsátásukat elérjék. A brit háborús koalíciós kormány munkáspárti miniszterei azonban a koalíció felbontását is kilátásba helyezték Mosley-ek elengedése esetén. A munkáspárti Herbert Morrison belügyminiszter hajthatatlanságára jellemző, hogy maga Churchill is számos levélben és táviratban fejezte ki fenntartásait a szabályos bírósági eljárás nélkül bebörtönzött brit nácik ügyében.

A brit Országos Levéltár által nyilvánosságra hozott iratok szerint Churchill 1940 májusában, vagyis közvetlenül miniszterelnökké választása után személyesen is közbenjárt, hogy a náci házaspár a börtönben együtt élhessen. Végül három év után mindketten kiszabadultak, mert rosszra forduló egészségi állapota miatt Mosley szabadon bocsátása indokolttá vált. Legalábbis ezt közölte Churchill-lel egy belügyminiszterétől érkezett szigorúan titkos címzésű távirat a teheráni konferencia idején. A Roosevelttel és Sztálinnal folytatott tárgyalások szünetében Churchill gyors válaszában támogatásáról biztosította az intézkedést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár