2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci kommuna a 30-as évek Amerikájában

2005. szeptember 14. 12:39

A náci-mozgalom amerikai gyökerei

Egy amerikai náci: Fritz Kuhn
A Young könyvét és teóriáját jól ismerő és Kalifornia szélsőséges mozgalmait kutató emeritus professzor, Gloria Ricci Lothrop azt állítja, hogy a jelenség egyáltalán nem számít meglepőnek a térségben, ugyanis több náci-szimpatizáns csoport is működött itt a korban. E mellett pedig az amerikai német nemzetiszocializmus története a német hagyományok mellett jóval aktívabban támaszkodott amerikai gyökereire is. Ennek szellemi atyja az önmagát nemzetiszocialistának nevező Francis Bellamy volt, aki például már a 19. század végén megalkotta a szívre tett kézzel való köszönést, melyet aztán karlendítés egészített ki - ahogy azt az 1892-ben megjelent Youth's Companion magazin is részletezi. A History Chanel "Nazi America: A Secret History" című dokumentumfilmje szerint az első világháború során az Európában harcoló német-amerikaiaktól vették át később ezt a köszöntést a németek, melyet később saját mozgalmukban is felhasználták.

Bellamy szövetsége alapító iratában "100%-os Amerikai"-nak nevezte mozgalmát, és az Alkotmány, a Nemzeti Lobogó és a "Valódi Szabad Amerika" mellett kötelezte el magát. A szövetség nagy és népszerű gyűléseket tartott egész Amerikában - nem sokban különbözve más, rasszista vonásokkal felvértezett mozgalmaktól; és nyári táborokat rendezett diákoknak is, melyet később a Hitlerjugend táborai is lemásoltak. A válság azonban nem kímélte ezt a mozgalmat sem: eredeti irányát elvesztette, és egész más vezetők kezébe került, akik más ideológiai alapokat kerestek. A Német-Amerikai Szövetség mozgalma 1933-ban született meg Chicagóban "Új-Németország barátai" néven. Alapítóik a Teuton Szövetség és a Nemzetiszocialista Munkáspárt tagjai voltak, melyek a 20-as évek Amerikájának "népszerű" rasszista-izolacionista tömörülései voltak. Mikor 1936-ban Hitler lerohanta a Rajna-vidéket, a Német-Amerikai Szövetség vezetője Fritz Kuhn, és követői Németországba látogattak, ahol részt vettek az olimpián is. Látogatásuk során ellátogattak Berlinbe is, és közös fénykép készült róluk és Hitlerről, aki igen hevesen érdeklődött othoni mozgalmaikról, és annak támogatási lehetőségeiről.

Hasonló radikális mozgalom volt a 22 államban jelen lévő Ezüst Ingek-csoport, melynek a harmincas években 15-50000 tagja volt. A csoport hamar megtelepedett Dél-Kaliforniában, különösen Hollywoodban, ahonnan zsidóellenes kampányukat akarták levezényelni. Az Amerika-szerte folytatott propagandát is Los Angelesből irányították, melyet már Washington is veszélyesnek ítélt: 1934-ben kongresszusi albizottságot állítottak fel arra, hogy kivizsgálja ezt az amerikai náci-mozgalmat. Young szerint a birtokon élő nácik talán az Ezüst Ingesek németországi kapcsolatát biztosíthatták - erre utalhatnak a már korábban említett telek őrei is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár