2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci kommuna a 30-as évek Amerikájában

2005. szeptember 14. 12:39

Főhadiszállás épült?

Az épület, illetve az amatőr
helytörténészek: Young és anyja

Los Angeles telekkönyvi kivonatai szerint az 50 hektáros területet a Rustic Canyonban 1933-ban vásárolta meg Jessie M. Murphy, akiről a helyet Murphy Ranch-nek nevezték. Young szerint a "Murphy" csak egy fedőnév volt a földet megvásárló náci-csoport számára. Ilyen néven ugyanis nincs semmilyen más bejegyzés vagy anyakönyv, és a név egyáltalán nem szerepel a helyi lakosok emlékezetében sem. A helyi szájhagyomány ellenben a birtok vezetőjeként Herr Schmidt-re emlékszik, aki a lakók szerint természetfeletti erővel ruházta fel magát. A német ugyanis sokszor használta a házát arra, hogy politikai filozófiáját ismertesse a közelben lakókkal. A Herr Schmidtnek nevezett alak feleségével együtt tehetős párként volt ismert a kolónián.

A Murphy Ranch megvásárlása után belefogtak annak újjáépítésébe, és több millió dollárt költöttek el (1933-ban járunk, a nagy válság idején) a tervekre, az épületek megépítésére és a táj átalakítására is. A vaskapuval lezárt és magas kőfallal kerített területen élő lakóknak arra is megvolt a lehetőségük, hogy megtermeljék saját élelmüket, előállítsák az áramot, és kutat is fúrtak. Hatalma víztározóval rendelkeztek, illetve saját elektromos erőművön kívül nagy és jól kiépített óvóhelyet is létrehoztak a dombok árnyékában. 1934-ben Welton Becketet bérelték fel, hogy megtervezzen egy kis kőházat, és több kisebb épületet a ranch területén. Az állítólagos megbízó, Jessie Murphy neve az összes tervrajzon szerepel: ám gót betűkkel! A domboldalakon nagyjából 3000 fát ültettek, illetve csatornákkal és locsoló-berendezésekkel építették ki a területet - és ekkor készült el a magasfeszültségű áramot vezető kerítés is. Young kutatásai során olyan levelet is talált, melyben a pár gátak építését és folyószabályozást is tervezett a völgy teljes átalakítására.

A nácik megjelenése azonban sokakban félelmet keltett: 1938-ban a nem messze lakó Lewis Browne, angliai születésű zsidó író és a nácik kérlelhetetlen ellensége fehér horogkeresztet talált egy reggel az ajtaján. Elmondása szerint korábban több fenyegető levelet is kapott, illetve többször jelezték neki, hogy nem lesz jó vége, ha nem költözik el onnan.

1941-ben Paul Williams építész egy négy szárnyból álló 22 hálószobás épületet tervezett a birtokra öt könyvtárteremmel és több dolgozószobával. "Szerintem több mint ironikus, hogy egy színes bőrű építészt kértek fel" - mondta Young. Ám a tervrajzok csak tervek maradtak, mert 1941. december 8-án hajnalban, közvetlen a Pearl Harbori támadás utáni reggelen rendőrök és álruhás ügynökök szállták meg a farmot, és letartóztattak mindenkit - tartja a szájhagyomány. Ám ennek egyáltalán nincs írásos nyoma. Ekkor ugyanis több Amerikában élő németet vittek Terminal Island és La Tuna Canyon táboraiba, ahol előbb kihallgatták őket, majd katonai őrizet alatti munkatáborokba szállították őket, csakúgy mint az Amerikában élő japánokat.

A pár 1948-ban eladta a birokot, mely végül 1973-ban került Los Angeles tulajdonába. A kolónia eredtének története azonban máig homályos, és a történet legnagyobb része bizonyítékok híján inkább legendának tekinthető. A kanyon ma Los Angeles egyik kedvelt nemzeti parkjának területe, ahol az évek során nem messze egy cserkésztábor és egy művész-telep is megtelepedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár