2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Védett lesz a fóti Károlyi kastély parkja?

2005. szeptember 13. 14:00

Országos védettség alá kívánja vonatni a helyi önkormányzat a fóti Károlyi kastély 46 hektáros parkját, hogy megóvja gazdag növényvilágát - közölte a város polgármestere pénteken az MTI-vel.

A 19. században épült, műemlékként számon tartott Károlyi kastély ma gyermekközpontként funkcionál, s a fenntartó nem képes elegendő pénzt fordítani a botanikus kertként ismert, növényi ritkaságok sorát őrző parkra, amely emiatt elhanyagolt állapotban van - mondta Szent-Iványi Géza. Ezért az önkormányzati testület hamarosan helyi védelem alá vonja az ősrengeteget, a benne lévő három szép tóval együtt, majd pedig országos védelmet kér a hatóságoktól, megakadályozandó a további pusztulást - tette hozzá.

Mindez része annak a tervnek, amely szerint Fót kulturális központtá szeretne válni, kihasználva az Ybl Miklós által épített kastély, és az őspark adottságait. Maga a kastélyépület is felújításra szorul, ennek hozzávetően két milliárd forintos költségét azonban csak befektetők bevonásával lehet előteremteni - állítja a polgármester.

Ezért a hasznosító Kincstári Vagyonkezelővel, a Károlyi Alapítvánnyal közösen az önkormányzat a leendő befektetővel egy közhasznú társaságot kíván életre hívni az elképzelés megvalósítására. E szerint a kastély és a park részben továbbra is gyermekközpontként működhetne, más részét nemzetközi konferenciák tartására rendeznék be és egy szállodát is működtetnének benne - mondta Szent-Iványi Géza.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár