2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gőzmozdonyok vetélkednek Manchesterben

2005. szeptember 16. 12:15

A Manchesteri Tudományos és Ipari Múzeum négy napos gőzmozdony-fesztivált rendez a világ legrégibb jelenleg is álló vasútállomásának születésnapján, ahol a lokomotívok majd újra összemérik erejüket. A 424-es csatahajó eddig nem kapott meghívást.

A Rakéta és az ipari forradalom

Százéves gőzmozdonyt találtak Kínában a föld alatt
Francia-német vasútfejlesztési rivalizálás
Münsteri Hídfesztivál
Megünneplik minden idők egyik legnagyobb mérnökét
Csúcstechnológiás acélkohó az ipari forradalom szülőföldjéről
A szeptember 15-18-ig tartó fesztiválon a manchesteri vasútállomás 175. születésnapját ünneplik: ennek keretében több híres gőzmozdony másolata vonul majd fel, mint például Stephenson Rocket nevű mozdonya, Hackworth Sans Pareil gőzvasútja, illetve Braithwaite és Ericsson Novelty nevű lokomotívja. Részt vesz még Stephenson 1830-ban épített Planet-jének másolata, és Brandreth lóval húzott Cycloped-ja is, míg látható lesz majd az eredetileg Leeds-ben épített Lion is, mely jelenleg az egyetlen olyan gőzmozdony, mely 1838 óta még ma is közlekedik a Liverpool Manchester vonalon. A vasúti ünnep programja szerteágazó lesz: vetélkedők, modellvasút-bemutatók, beszélgetések és kosztümös előadások is lesznek majd.

A mozdonyok a  felvonulás után a híres Rainhill Ösvényen kelnek versenyre, ahol a legendás 1829-es több hétig zajló futamban Stephenson Rocket nevű híres mozdonya bizonyult a legjobbnak 46,6 km/órás sebességével, és így ő vitte el az 500 fontos fődíjat is. Most az ugyanitt megrendezendő "száguldás" során azt keresik, hogy Liverpool és Manchester között ma melyik gőzmozdony-replika teszi meg a leggyorsabban a távot. 

A Liverpool-Manchester viszonylat volt a világ első fő vasúti útvonala, mely forradalmasította az utazást, és katalizátorként szolgált az ipari forradalom számára. "A Liverpool-Manchester vonal teljesen megváltoztatta az emberek utazási szokásait és úttörő technológiái társadalmi változásokat hoztak, mely Angliából kiindulva terjedt el világszerte" - magyarázta Dr. Ian Griffin, a rendezvényt szervező múzeum igazgatója. A híres vasútvonal első megállója, a manchesteri állomás 1830-ban nyílt meg, és a ma itt álló múzeum az egykori állomás és a környező épületek területét foglalta el. Dr. Griffin szerint: "Szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen történelmi helyen lehetünk, és a Gőzmozdony Fesztivál tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy megünnepeljük az ipari forradalom ezen hatalmas és fontos pillanatát".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár