2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hotel épül egy zoroasztriánus temető mellé Iránban

2005. szeptember 19. 11:00

Az Iráni Kulturális Örökségi Hírügynökség jelentése szerint hamarosan veszélybe kerülhet a dél-iráni Bushehr városához közeli Shoghab ősi zoroasztriánus temetője, ugyanis alig pár méterre onnan egy ötcsillagos hotel megépítését tervezik.

Kilátás a temetőre

A párthus- és szászánida-kori leleteket tartalmazó shoghabi temető 1998-ban került fel az Iráni Nemzeti Kulturális Örökségi listára, ugyanis ez az ország egyetlen zorosztriánus temetője, mely még ma is őrzi Zaratusztra követőinek ősi temetkezési nyomait.

A világ legősibb ismert vallásaként számon tartott zoroasztrianizmus a görögök által Zoroaszternek nevezett bölcs, iráni nevén Zaratusztra tanításait követi. Zoroaszter Irán keleti részén élt az árja hit papjaként, röviddel Kr. e. 600 után. Szakított az ősi kultuszokkal, és Ahuramazda választott prófétájának vallotta magát. A zoroasztrianizmus a régi vallás megreformált változataként a dualizmus elvét hangsúlyozta, az örök ellentétet a teremtő Ahuramazda (Óhrmazd) és ellenpólusa, Angro Mainju (Ahriman) között, a jó és a rossz, az igazság és a hazugság között. A tűz, Ahuramazda jelképe, a zoroasztrianizmus központi eleme maradt.Több mint 2000 éve fogy, apad a zoroasztrianizmus követőinek száma. 1976-ban világszerte csupán 130 ezret számláltak belőlük. Többnyire Indiában, Bombayben telepedtek le, ahová a muszlin hódítás elől menekültek Iránból, Perzsiából.
(Forrás: http://beluard.freeweb.hu)


A temető csak néhány üres, testeket nem rejtő kőkoporsóból áll, mivel a zoroasztriánus tanítás elvei miatt ez a fajta temetkezés nem volt gyakori a hívők közt. Zaratusztra szerint ugyanis a föld tisztaságát nem szabad azzal beszennyezni, hogy beletemetjük halottainkat. Ezért a halottakat vagy a kőkoporsókba temették, vagy magas tornyok tetejére rakták ki.

Az Iráni Kulturális Örökségi Hírügynökség az eset kapcsán levélben figyelmeztette a Bushehri Kulturális Örökségi és Turizmusfejlesztési Hivatalt, hogy a helyszínen mindenfajta építkezés vagy más beruházás törvénybe ütköző és jogtalan, és ha tényleg szeretnének valamit változtatni, akkor azt a Hivatal régészeti bizottságának szakértőiből álló tanácsnak szakvéleménye alapján kell elhatározni.

Önnek mi a véleménye? A solymári katonai temető mellett épülő áruház már többek kedélyét borzolta a témában. Írja meg nekünk: Ön engedélyezne hasonló építkezést a temetők mellett?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár