2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jól haladnak a turisztikai beruházások Pécsett

2005. október 21. 10:00

Jól haladnak, és a 2006 novemberi határidőre befejeződnek a világörökséghez tartozó ókeresztény műemlék-együttes turisztikai vonzerejének növelését célzó beruházások Pécsett. Erről Újvári Jenő, a Pécs/Sopianae Örökség Kht. ügyvezetője beszélt szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

"Az ütemtervnek megfelelően haladunk. A régészeti feltárás 80 százalékos készültségi szinten áll, és folynak az építészeti munkálatok megkezdéséhez szükséges közbeszerzési eljárások" - mondta az ókeresztény műemlékeket menedzselő társaság vezetője. Újvári Jenő utalt rá: a fejlesztés Pécs történetének legnagyobb régészeti vállalkozását foglalja magában. Az ókeresztény emlékek feltárása 1782-ben kezdődött, és nagyobb megszakításokkal jelenleg is tart. Szakemberek már az 1930-as években tervezték, hogy a feltárt értékeket egy 150 ezer pengős beruházást követően átfogóan tárják a látogatók elé, az elképzelés azonban a második világháború miatt nem valósulhatott meg.

Az Európa Terv Regionális Operatív Program (ROP) keretében tavaly nyert támogatásnak köszönhetően mintegy másfél milliárd forintot költhetnek arra, hogy a IV. századi kápolnákat, temetőket, sírkamrákat a lehető leglátványosabban mutathassák be az érdeklődőknek. A tervek alapján látogathatóvá teszik az összes, addig feltárt ókeresztény, továbbá római kori emléket. A könnyebb bemutathatóság és a látvány fokozása érdekében feltárják és üvegmennyezettel borítják a hétszög alaprajzú Cella Septichorát, amely mellett felszín alatti, fűszernövényekből kialakított római kertet alakítanának ki. Az elképzelések között szerepel a helyszínek közötti átjárhatóságot biztosító utak építése, a várfal és a várfalsétány rekonstrukciója, egy szabadtéri színpad létesítése, parkolók építése, továbbá a parkosítás is.

Pécs öt évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként került fel a mintegy 180 értéket jegyző Világörökség listára. Korábban Pannonhalma, a Hortobágy, Hollókő, az Aggteleki karszt, valamint a Budai vár és a Duna-part kapta meg a nemzetközi rangot, amely számottevően növelte e természeti, kulturális értékek idegenforgalmi vonzerejét. A diplomát Pécsnek ítélő Világörökség Bizottság úgy értékelte, hogy a IV. századi ókeresztény kápolnák, a temető, annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom IV. századi hanyatlásától a Frank Birodalom VII. századi hódításáig terjedő időszakot.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár