2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Varázsbot a Szépművészetiben

2005. október 25. 12:45

Különleges ritkasággal, egy 4000 éves varázsbottal gyarapodott a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye.

Pénteken délelőtt Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára nyitotta meg az új szerzeményt bemutató kiállítást. Örömét fejezte ki, hogy egy ilyen különleges műtárgy beszerzésében tudtak segítséget nyújtani a múzeumnak. A műkincs 50 ezer euróba - 12,5 millió forintba - került, amelyből 20 ezret a minisztérium biztosított.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: Hubai Péter egyiptológus talált rá a műtárgyra egy párizsi magánkereskedőnél, akitől aztán megvásárolták. Ilyen kvalitású műtárgy viszonylag kevés, úgy 50-60 darab lehet a világon. Az Egyiptomi Gyűjtemény ilyen léptékű gyarapítására 20 éve nem volt példa.

A varázsbot meglehetősen jó állapotban van, körülbelül 20-25 centiméter hosszúságú, víziló agyarból készült, s alakja annak természetes ívét követi. Készítője olyan lényeket (páviánok, krokodil, párduc, oroszlán, víziló, keselyű) ábrázolt művén, amelyek szereplői voltak annak az ősi történetnek, amelyben a világ teremtésekor a felkelő Nap isten segítőivel az oldalán legyőzi ellenségét, a leggyakrabban hatalmas kígyó alakjában ábrázolt Őskáoszt. Alkotójáról nem sokat lehet tudni, de a megmunkálásból ítélve igényes lehetett munkájára: figyelt a legapróbb részletek kidolgozására is, az állati testeket tökéletesen formálta meg, keze egyszer sem bicsaklott meg a készítés során.

A varázsbotot az időszámításunk előtti 19-18. században a középbirodalomban használták. Az ókori egyiptomiak hite szerint a vajúdás alatt és a gyermek világra jöttének pillanatában fejtette ki a bot mágikus hatását, amelyet azért tulajdonítottak neki, mert úgy vélték, hogy használata során a Nap isten születésének és győzelmének története jótékony hatással van a földi eseményekre, s így a szülésre. A varázsbot szerepe szülés után sem szűnt meg. A gyermekágyas időszak végéig az anya és gyermeke közelében tartották, egyes feltételezések szerint mágikus védelmező kört vontak köréjük a rituális eszközökkel, mások szerint a testükre helyezték vagy az ágyuk alatt tartották. Varázsbotok nők és gyermekek sírjaiból is előkerültek elő ugyanebből a korszakból, ami azt mutatja, hogy a holtak lelkének újjászületésekor is hasznosnak tartották ezeket az eszközöket.

A műtárgy köré olyan kiállítást készítettek a múzeum munkatársai, amelyen a látogatók megismerhetik a középbirodalmi varázsbotokhoz kapcsolódó vallási eseményeket, hiedelmeket, történeteket. A központi kiállítótér két vitrinjében helyet kapott számos, részben a termékenységgel és anyasággal, részben a gyógyító és bajelhárító mágiával kapcsolatos ókori egyiptomi tárgy. Egy folyosón a tárgyhoz kapcsolódó mítoszt, a Nap isten születésének legendáját idézték fel képekben, történetekben.

A különleges, izgalmas tárlatot november 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár