2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A megértés hídja épül a lengyelek és a németek között

2005. november 8. 13:00

Miközben az új lengyel kormánypárt részéről nyers hangok szállnak Németország felé, akadnak olyan lengyelek is, akik a két nép közötti megbékélés és megértés szükségességét hangsúlyozzák.

Marian Sobkowiak

Közéjük tartozik Marian Sobkowiak is - pedig neki aztán volna miért neheztelnie a németekre. Hazája német megszállása idején, 15 éves korában csatlakozott az ellenálláshoz, a Fekete Légió nevű csoporthoz. Árulás miatt a csoport lebukott, Sobkowiakot több társával együtt elfogták, és Németországba hurcolták. A drezdai börtönben sínylődtek hónapokon át, mielőtt az ellenállók nagy részét kivégezték. Őt - akkor mindössze 17 éves volt - életben hagyták, így megérhette az Elba menti város felszabadulását. Azóta is rendszeresen jár Drezdába, jó viszonyban van a helybéliekkel. Némely lengyel ismerősei a szemére is vetik, hogy túlságosan barátságosan viselkedik az egykori barbár megszállókkal, a németekkel szemben.

Frauenkirche, Drezda

Mint Sobkowiak a ZDF televízióban elmondta, ő sem felejtette el, mit műveltek a nácik Lengyelországgal, a lengyel néppel. Felejteni nem szabad, ám megbocsátani is tudni kell - hangzik a 81 éves férfi credója. A drezdai Miasszonyunk templomának (Frauenkirche) újjáépítését látva Sobkowiakra mély benyomást tett, hogy a rekonstrukció költségeinek tetemes hányadát lakossági adományokból fedezi a város. Elhatározta, hogy a maga szerény módján ő is kiveszi a részét a drezdai barokk építészet remekművének a "feltámasztásából".

Városában, Gostynban gyűjtést indított egy örökmécsest befogadó, kőből faragott váza elkészítése céljából, amelyet a Frauenkirche belső falán helyeznek majd el. A helyi polgármester lelkesen támogatta az ötletet: a szükséges pénz felét a gostyni költségvetés állja, a másik felét pedig a helyi lakosság adta össze. Köztük olyan lengyelek is, akiknek családtagjait, barátait hat évtizeddel ezelőtt a németek gyilkolták meg.

A lengyel kisváros plébánosa, Artur Przybyl az akciót üdvözölve elmondta: a legfontosabb, hogy az adományozásban való részvétellel a gostyniak jelet adtak - annak a jelét, hogy készek és hajlandók új hidat, a megértés hídját felépíteni németek és lengyelek között.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Dorogman László)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár