2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A cseh nyelvnek sokat adott az austerlitzi csata

2005. december 6. 10:00

Nemcsak Európa történelmére, de a cseh nyelvre is hatott a 200 éve, 1805. december 2-án a dél-morvaországi Austerlitzben lezajlott `három császár csatája`, amelyben a francia Napóleon császár nagy győzelmet aratott az egyesült osztrák-német csapatok felett.

véres küzdelemben elesett több tízezer katona mellett több mint 7000 francia sebesült maradt a csatatéren, akik felépülésüket követően aztán döntően Brünnben és környékén maradtak. További sok száz francia fogságba került, és szintén többnyire a régióban maradt.

"Az austerlitzi csatát követően kerültek a cseh nyelvbe olyan francia szavak, mint a "mars" (marché-mozogj), vagy a "kus" (couchez-feküdj, ill. kuss!)"
- állítja Frantisek Kopecky helytörténész, aki évek óta a híres csata kevésbé ismert következményeivel foglalkozik. Kutatásai szerint abban az időben honosodott meg a cseh nyelven a "repete" (megismételni), vagy a "patálie" (bonyodalom) eredetileg francia szó is.

Különösen Brünnben, de gyakorlatilag az egész Dél-Morvaországban ismeretes az a mondás, hogy "hülye mint a Pikót". "Ezt ma is nagyon rendszeresen használják az itteni emberek. Közülük valószínűleg azonban csak alig egy-kettő tudja, hogy ez a mondás tömören Napóleon egyik katonájának, Piquet-nek szomorú sorsához fűződik. Piquet az austerlitzi csatamezőn súlyos fejsérülést szenvedett, és megőrült. Élete végéig aztán Brünnben élt, ahol a város bolondjának tartották" - magyarázta Ivan Vystrcil, a Közép-Európai Napóleon Társaság elnöke.

Francia eredete van több olyan családnévnek is, amely az első pillantásra csehnek tűnik. "Franciaországban kereshetik gyökereiket a Burget, Gál, Foret, Jandora vagy a Porec nevű cseh emberek" - állítja Vystrcil.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár