2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A németek fele hisz az intelligens tervezésben

2005. december 22. 11:30

A németek fele abban hisz, hogy a világot magasabb rendű hatalom teremtette - derült ki az Emnid közvélemény-kutató intézet reprezentatív felméréséből, amelyet 1003 tizennégy éven felüli személy bevonásával készített.

A Wired októberi címlapja
Die Zeit Wissen magazin 2006. évi első számában megjelenő adatok szerint az így vélekedők aránya különösen magas (63 százalék) az erősen katolikus Bajorországban, míg a szövetségi köztársaság keleti részében a megkérdezetteknek csak 35 százaléka tulajdonította a világ létrejöttét valamilyen felsőbb hatalomnak.

Mi több: majd minden harmadik ember (29 százalék) nem fogadja el az evolúció-elméletet, vagyis azt a tudományos tézist, hogy az ember és a majom közös ősöktől származik. Még a középfokú végzettségű megkérdezettek körében is 20 százalék elutasítja ezt a teóriát. Az 50-59 évesek korcsoportjához tartozók 41 százaléka nem hisz a természettudományos kutatások jelenlegi állásában.

Az Egyesült Államokban egy vallási mozgalom, a kreacionizmus hívei - főként az általános iskolákban - igyekeznek kétségeket ébreszteni a darwini evolúciós tan iránt, és a teremtésről szóló bibliai tanítást propagálni. (Egy amerikai szövetségi bíróság épp kedden nyilvánította alkotmányellenesnek az intelligens tervezés elnevezésű teremtéselmélet oktatását az állami iskolákban, és úgy döntött, hogy a fennhatósága alá tartozó iskolakerületben kizárólag a darwini evolúciós elmélet tanítható a biológiaórákon.)

A szóban forgó németországi felmérés adataival kapcsolatban a Die Zeit Wissen felhívta a figyelmet arra, hogy a kreacionizmushoz hasonló irányzat egyre több követőre talál Németországban is.

Önnek mi a véleménye az intelligens tervezésről? Itt megírhatja nekünk!

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár