2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jégkori lábnyomokat találtak Ausztráliában

2006. január 5. 11:00

Ausztrália nyugati részén, Új-Dél-Wales államban bukkantak rá az átlagban húszezer éves emberi lábnyomokra - adta hírül a The Age ausztrál internetes újság.

Az Ausztrália délnyugati régiójában (Új-Dél Walesben) található Mungo Nemzeti Park világörökség által védett területén mintegy félszáz, az utolsó jégkorszak idejéből származó fosszilis lábnyomot találtak. A 19-23 ezer évesre datált, az agyagos talajban megkövült, kisgyerek, kamasz és felnőtt emberi lábnyom jelentősége, hogy Ausztrália legkorábbi és a világ legnagyobb fosszilis emberi lábnyom gyűjteményét képviseli.

Bond Egyetem régészcsoportját irányító Steve Webb vizsgálatai alapján a lábnyomok a - mára kiszáradt, egykor azonban halban, rákban és kagylóban gazdag - Willandra-tavak partján futkározó és vadászó, erős testfelépítésű és kiváló kondícióban lévő emberek mindennapjairól tanúskodnak.

Az első lábnyomra két évvel ezelőtt Mary Pappin, ausztrál Mutthi Mutthi bennszülött talált rá, ezt a lázas kutatómunka következtében több száz hasonló követette. Pappin szerint jégkori elődei nem sokban különbözhettek tőle és ma élő rokonaitól: "A nyomok mellett haladni olyan érzés, mintha egy mai családtagommal sétálnék" - nyilatkozta.

A régészet és a paleoantropológia gyakran foglalkozik fosszilis lábnyomokkal. A korábban talált több ezer éves emberi lábnyomok közül komolyabb szakmai érdeklődés mutatkozott a 2003-ban a dél-itáliai Roccamonfine-vulkán oldalában felfedezett 350 ezer éves megövesedett lábnyomok, valamint a 2005 nyarán talált 40 ezer éves mexikói leletek iránt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár