2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Peru visszaköveteli Machu Picchu kincseit

2006. január 17. 12:00

A Yale tette Dél-Amerika legismertebb régészeti emlékévé

Elismerésre vágynak
A Yale válaszlevelében az egyetem műgyűjteményeinek felelőse, Barbara Shailor kifejtette, `az egyetem elismeri a perui nép kulturális örökségének visszatérésével kapcsolatos érzelmek jelentősségét`. Cserébe csupán azt kéri, `ismerjék el méltóképpen a Yale szolgálatait, amelyeket a műkincsek gondozására fordított egy évszázadon keresztül, valamint az ily módon elért tudományos eredményeket`.

Peru kincse a Peabody-ban

Szokásos számháborúsdi kezdődik
A kompromisszum egyik feltétele, hogy megegyezzenek a Bingham által elvitt leletek pontos számában. Annyi bizonyos, hogy az Egyesült Államokban három évvel ezelőtt vándorkiállításon mutatták be a Yale Peabody Múzeum gyűjteményének Machu Picchu kincseit. Peru szerint a Yale legalább 5 ezer darabot őrizhet, bár a helyszínt többször is kirabolták, mire Bingham odaért. A Yale szerint viszont csak nagyjából 250 kiállítható darabbal rendelkeznek. Ezek között nincsenek múmiák, aranytárgyak, csupán néhány ezüst tárgy.

Akkor talán lássuk tételesen
A perui kulturális örökség kutatója, Mariana Mould de Pease történész legutóbb kifejtette: voltaképpen azért kíváncsi volna, mit is kezdett valójában a Yale 1911 és 2003 között a műkincsekkel? A Yale levele szerint ugyanis a tárgyak egy részét még 1922-ben visszaadták, s emiatt egy hosszas és költséges pereskedést teljesen felesleges hibának tartanának. A levél kiemeli továbbá, hogy a Yale erőfeszítéseinek köszönhetően vált Machu Picchu Dél-Amerika legismertebb régészeti emlékévé, amit félmillió turista keres fel évente.

Tudományos értékük számít
A chicagoi Illinois Egyetem dél-amerikai régészettel foglalkozó kutatója, Brian Bauer szerint maguk a műkincsek nem tűnnek különösképpen értékesnek, de mégiscsak ezek tették lehetővé Machu Picchu tudományos értékelését: "A műkincsek alapján sikerült rekonstruálni annak az egyedi építménynek a múltját, amit ma a világ legjobb régészeti lelőhelyeként azonosítunk".  "Vizuálisan valójában kevésbé megragadók, de ezek alapján vált lehetségessé az értelmezések különböző hibáinak korrekciója."

Etika is van a világon
Az amerikai Archeology magazin szerkesztőjeként és a Stealing History: Tomb Raiders, Smugglers and the Looting of the Ancient World című könyv szerzőjeként ismert Roger Atwood történész szerint világos, hogy a Yale együttműködést kíván az ügyben. Véleménye szerint Peru az etikai alapú meggyőzésre támaszkodhatna a pereskedés helyett.

Bízzuk a tudósok jóindulatára
A leletek pontos számától függetlenül ezek "Peru leghíresebb prekolumbián emlékei" - von mérleget az érintettek nevében a Yale kutatója, Chris Heaney, aki könyvet is ír az ellenségeskedésről. "A Yale igenis gondját viselte a leleteknek több mint 90 évig, s valljuk be, nem akármilyen emberek dolgoznak itt. Ez egy eléggé jóindulatú tudományos közösség, nem holmi sírrablók gyülekezete".

1820 óta, amikor Görögország először követelte vissza az Elgin-márványokat a British Museumtól, egyre több ország jelentette be igényét korábban elhordott kincseire, szétkapkodott kulturális örökségére.

Ön mit gondol, kinek van joga az elhordott kincsek tulajdonára?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár