2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sajtot ettek az Alföldön a neolitikumban

2006. május 9. 13:00

Önellátó közösségek, máig élő tradíciók

Az alföldi ásatáséval megegyező konklúziót vontak le a svájci tudósok is, akik a Bodeni-tó délnyugati partjánál található Arbon Bleiche 3 elnevezésű lelőhelyen i.e. 3384 - 3370-re datált cserépdarabokra bukkantak. Az ezeken talált zsíros anyag összetételét összehasonlították a napjainkban előállított organikus (bio) tej- és sajttermékek elemeivel és megállapították, hogy azok is tehén-, kecske-, vagy juhtejből erednek. (Beszámolójuk a Journal of Archeological Science legújabb számában olvasható.)

Jorge Spangenberg, a Lausanne-i Egyetem geokémikusa (a tanulmány szerzője) megerősítette: Közép- és Kelet-Európa egyes területein az érintett időszakban valóban bevett szokás volt a tej feldolgozása. A cserepek alján jól látható korom egyenesen arra utal, hogy a tejet főzték, illetve egyéb eljárásokkal tartósították. `Úgy tűnik, hogy az arboni lakosság erjesztette a tejet és ebből olyan, viszonylag hosszan frissen maradó termékeket állított elő, mint a mai író, joghurt, vaj és sajt. Feltételezhető, hogy tejfölt is készítettek` - mondja az ételkémia szakértője.
Háziasított marha-, sertés-, kecske-, juh- és kutyacsontok tömegét is rejtette az egymástól elszigetelt, közel 6000 éves családi gazdaságok területe. Ilyen gazdaságból mind a mai napig számtalan található a környéken. `Mintegy 24 ezer. És legtöbbjükben ma is működik tehenészet` - egészíti ki Spangenberg.

Stefanie Jacomet, a svájci kutatócsoport munkatársa a termelési és felhasználási szokásokra vonatkozóan hozzáteszi: `Nem valószínű, hogy a korai európaiak kívülálló csoportoknak adták volna el a termékeiket, inkább csak saját fogyasztásra gyártottak. Az itt talált állatállomány méretéből azt feltételezzük, hogy önellátó közösségekként éltek, az egyes falvak nem voltak képesek a többlettermelésre.`

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár