2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rembrandt és Caravaggio képeiből nyílt kiállítás Amszterdamban

2006. február 27. 10:28

Rembrandt és Caravaggio, a fény-árnyék két mestere folytat képeivel `párbeszédet` azon az amszterdami kiállításon, amely csütörtökön nyitotta meg kapuit a látogatók előtt,

A holland főváros két világhírű intézménye, a Rijksmuseum és a Van Gogh Museum először mutat be közös kiállítást, amelyen a két mestertől összesen 35, részben nagyon is jól ismert kép látható - az újdonság éppen együttes jelenlétük a Van Gogh Museumban, amelynek a 2008-ig restaurálás alatt álló Rijks a kiállításra átadta a híres Rembrandt-gyűjteményét. Berlin, Melbourne, London és Szentpétervár is küldött a két művész ecsetje alól kikerült festményeket.

Az olasz Michelangelo Merisi de Caravaggio (1571-1610) négy évvel Rembrandt van Rijn (1606-1669) születése előtt halt meg, sohasem találkoztak, de mindketten a barokk festészet nagy mestereinek számítanak. Caravaggio clair obscur stílusa ihlette azokat a holland festőket, akiket Rembrandt leideni tanulóéveiben másolt - és kortársaik mindkettejüket bírálták realizmusuk miatt.

"Több ez, mint egy kiállítás, ez valóságos szembesítés"
- jelentette ki John Leighton, a Van Gogh Museum igazgatója az előzetes sajtóbemutatón. "A dráma két mesterének alkotásait láthatjuk" - duplázott rá a Rijksmuseum vezetője, Ronald Leeuw, hozzáfűzve: "Nem lenne helyes pusztán összehasonlításról beszélni: költői találkozásról van szó."

A kiállítás központjában 12 képpár áll, a két festő hasonló vagy egymásra rímelő témákra festett műveiből, amelyeket néhány elkülönített kép egészít ki. A világítási hatások is nagy szerepet játszanak, a teremben kevés, a vásznakon sok a fény, így a várható sokaság kevésbé lesz látható és zavaró.  A múzeum ugyanakkor mintegy negyedszáz festményből, rajzból és levélből álló párhuzamos kiállításon mutatja be, hogyan fedezte fel magának Rembrandt életművét Van Gogh. A kiállításra interneten lehet jegyet foglalni.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár