2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dokumentumfilm készült a Franco elleni sikertelen merényletekről

2006. március 7. 10:30

"Akik megpróbálták megölni Franco tábornokot" címmel készített dokumentumfilmet két spanyol rendező, Pedro Costa és José Ramón Da Cruz Franco tábornok 12 életéről.

Franco a Time címlapján

A forgatókönyv azoknak a kutatásoknak alapján készült, amelyeket spanyol, francia és holland köz- és magán-archívumokban végeztek. Íróik mintegy húsz közvetlen szemtanúval készítettek interjút. A filmhez felhasználtak részleteket a francoista híradókból is. A spanyol hadsereg és a csendőrség levéltárai öt merénylet-kísérlet az anyagait őrzik, a kutatók azonban legalább további hét tanúinak és bizonyítékainak nyomára bukkantak.

A merényletek kitervelői között voltak monarchista tábornokok, kommunisták, anarchisták, sőt, még a Franco pártjához tartozó falangisták is. "Furcsa szövetségek kötődtek" - nyilatkozta az El País című spanyol napilapnak Pedro Costa.

1937-ben például egy kommunista-anarchista terv kidolgozásában részt vett Kim Philby, a legendás brit hírszerző is. A fegyvert egy fényképezőgép kamerájába akarták elrejteni. A leglátványosabb kísérlet 1948-ban volt, amikor francia anarchisták közreműködésével akartak ledobni bombát arra a hajóra, ahonnan a tábornok a regattát figyelte, 1964-ben pedig a madridi Santiago Bernabeu stadionban a labdarúgó kupadöntőn akartak végezni vele.

A merényletek egytől egyik kudarcba fulladtak, egyrészt azért, mert tervezőik amatőrök voltak, másrészt azért, mert rengeteg volt a besúgó és Franco hatékony biztonsági rendszert épített ki maga köré.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár