2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Levéltári kiállítás nyílt Hrucsov beszédének hatásairól Moszkvában

2006. március 8. 12:00

Az 1956-os magyar felkelésre is kitér egy orosz levéltári kiállítás, amely a Szovjetunió Kommunista Pártja XX. kongresszusával foglalkozik.

Korábban

Titkos beszéd a sztálinizmus bűneiről

A moszkvai levéltári kiállítóközpontban sok eddig titkos dokumentumot tettek első ízben közszemlére, köztük a sztálini `személyi kultuszról` szóló 1956. február 25-i Hruscsov-beszéd piszkozatát a politikus sajátkezű beszúrásaival. `Hruscsov beszéde fontos lépés volt a szovjet társadalom demokratizálása felé, s egyben kísérlet a vezetők elhatárolódására a sztálinizmus legsötétebb bűneitől. De a gyakorlati folytatás elmaradt, miután a leleplezés súlyos válságot idézett elő a pártban és bomlást a nemzetközi munkásmozgalomban. A leleplezés nemcsak az ártatlan milliók Sztálin halála után bizonytalanul megindult rehabilitálásához kellett, hanem Hruscsov hatalmi pozícióinak javítását is szolgálta, ledöntve a piedesztálról az utódára árnyékot vető bálványt` - sommázta Mihail Prozumenscsikov, a Modern Történeti Levéltár igazgatóhelyettese a kiállítást bevezetve.

A Hruscsov-beszéd szövegét többször átdolgozták, s Hruscsov a végső változattól is sokban eltért abban, amit a hazai és külföldi küldöttek előtt végül elmondott. Az 1930-as évek megtorlásainak leleplezése kibővült Sztálin második világháború alatti hibáival és azutáni bűneivel. A fő mondanivaló az volt, hogy Sztálin szörnyű bűncselekményeket követett el, de a többi pártvezető (néhány kalandortól eltekintve) nem tudott ezekről vagy nem tehetett semmit, s közvetve maguk is áldozatok. A beszéd hatalmas lökést adott a lágerlakók szabadon bocsátásának, de a rehabilitáltak sokszor nem nyerték vissza minden jogukat, míg a törvénytelenségek vétkesei többnyire büntetlenül maradtak. Ugyanakkor az alapszervezeti kollektívákban felolvasott szöveg sokkolta párttagságot. Sztálin szűkebb pátriájában, Grúziában zavargásokat fojtottak el. Egyes felszólalók nemcsak Sztálint, hanem az egész pártvezetést, s a szovjet rendszert is bírálták.

A beszéd csapást mért a Sztálin által hatalomba ültetett kelet-európai pártvezetőkre is. A "népi demokráciákban" erősödtek a totalitárius rendszer elleni áramlatok, sokan leszámolást sürgettek Sztálin helyi örököseivel, s egyre gyakrabban hangzottak el kommunista- és szovjetellenes jelszavak is - emlékeztetett Prozumenscsikov. A kínai kommunista párt viszont bírálta a beszédet, különösen az időzítését vitatva. Másfelől - miután a The Washington Post júniusban közölte a (lengyelektől izraeli közvetítéssel amerikai kézre jutott) teljes szöveget - a nyugati értelmiségiek tömegével fordultak el a kommunista eszméktől. Így vált 1956 a szovjet-kínai szakadás mellett az eurokommunizmus csírájává is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár