2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sorsfordító márciusi idusok

2006. március 14. 14:00

Március idusai a magyar történelemben

Esemény: Magyar vereség Merseburgnál
Időpont: 933

Történet: 933-ban a kalandozó magyarok Szászországra támadtak, mivel a szász uralkodó, Madarász Henrik a hétéves békeszerződés lejárta után megtagadta a további adó fizetését. A csata lefolyását a német Widukind és az olasz Liudprand műveiből ismerjük. Március 15-én a magyar harcmodor ellen felkészített szász és türingiai csapatok győzelmet arattak Merseburg környékén.

Hatás: A kalandozó magyarokat első ízben itt érte súlyos katonai vereség. Ezután hosszú 5 évig nem mentek német földre, addig a francia és itáliai területeket támadták.

Esemény: A tatárok megközelítik Pestet
Időpont: 1241


Történet:
1241. március 12-én a tatárok fő serege Batu kán vezetésével áttörte a Vereckei-hágó gyepűakadályait, és megsemmisítette a Tomaj nembeli Dénes nádor vezette sereget. A magyar mozgósítás lassan haladt, IV. Béla a keresztény uralkodókhoz fordult segítségért. A tatárok gyorsan haladtak előre, Rogerius mester szerint március 15-én már Pesttől félnapi járóföldre jártak. Batu a megfélemlítés eszközét alkalmazta: a mongolok gyilkoltak, és településeket égettek fel. A haditerv részeként a tatárok próbálták kicsalogatni a magyar csapatokat, azonban a király megtiltotta, hogy megütközzenek velük.

Hatás: A nem sokkal később vívott muhi csatában a magyarok vereséget szenvedtek, a király elmenekült, és a tatárok kezére jutott az ország.

Kapcsolódó anyag: Dzsingisz kán legpusztítóbb fegyvere a tbc volt


Esemény: Mátyás király segítséget kér a cseh királytól
Időpont: 1458


Történet:
A magyar király Podjebrád György cseh királyhoz fordult segítségért, hogy az uralmával szembehelyezkedő főurakkal leszámolhasson. A fiatal Mátyás nehéz helyzetben vette át az ország kormányzását, a főúri ligák közötti politizálás óvatosságot igényelt. A hatalom a bárók kezében volt, az ország 360 vára közül csak 36 volt a király kezében. Súlyos problémát jelentett, hogy Giskra a Felvidék jelentős részét a kezében tartotta. Mátyás számított a cseh király segítségére, akihez családi kapcsolat is kötötte. (Február 9-én megállapodtak ugyanis, hogy Mátyás feleségül veszi Podjebrád Katalint, György leányát.)

Hatás: A cseh szövetségből végül nem sok haszna volt Mátyásnak, mivel a cseh király sem tudta Giskrát engedelmességre bírni.

Kapcsolódó anyag: Hunyadi Mátyás hátrányos helyzetből indult


Esemény: Rákóczi Ferenc kivégezteti Kis Albert ezereskapitányt
Időpont: 1704


Történet:
Kis Albert katonai pályafutása igen mozgalmasan alakult. Beállt Thököly Imre seregébe, és Thökölyt törökországi bujdosásába is követte. 1692-ben már a császári oldalon tevékenykedett. 1693-ban Károlyi Sándor zsoldjába fogadta a hegyekben bujkáló kurucok ellen. Egy évvel később   a kurucok közé állt, s a mozgalom egyik fő szervezője lett. A hegyaljai kuruc felkelés idejét börtönben töltötte, majd megszökött, de megint elfogták, sikerült azonban újra megszöknie, s tovább szervezkedett. 1703 tavaszán a Vereckei-hágóhoz vezette csapatát Rákóczi elé; a fejedelem Esze Tamással együtt ezereskapitánnyá nevezte ki. Amikor a kuruc táborban 1704 elején a földesúri fennhatóság alól szabadulni akaró és Rákóczi ígéretére hivatkozó jobbágykatonák és a nemesség közt az ellentétek kiélesedtek, Kis Albert az előbbiek mellé állt. Szatmár várának ostroma közben az ellentétek nyílt összecsapássá fejlődtek. Rákóczi Ferenc a katonai fegyelem megsértése miatt végeztette ki.

Hatás: Ezzel a lépéssel Rákóczi a nemesség mellett foglalt állást, így azok csapatai továbbra is zászlaja alatt harcoltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár