2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sorsfordító márciusi idusok

2006. március 14. 14:00

Idusok a modern korban

Esemény: Joachim Murat kikiáltotta Itália egységét
Időpont: 1815


Történet: Murat 1795-ben a királypárti puccs idején ismerkedett meg Napóleonnal, önkéntesként ő szerezte meg a Nemzeti Gárda negyven ágyúját, amellyel a lázadást leverték. Napóleon 1808-ban emelte Nápoly királyává, amit Murat némi nehezteléssel fogadott, hiszen az ő álmai között a spanyol trón szerepelt. Országát azonban nagy gonddal kormányozta, sőt némi függetlenségre is törekedett: reformokat vezetett be, önálló hadsereget állított fel, és hatályba léptette a francia polgári törvénykönyvet.

1813-ban a lipcsei vereség után visszatért Nápolyba és olyan szerződést kötött Ausztriával, amely meghagyta királyságát. Amikor azonban összeült a bécsi kongresszus, a diplomatáknak kifizetett hatalmas summák ellenére bizonytalanná vált helyzete, hiszen a Bourbonok igényt tartottak Nápolyra is. Az elkeseredett Murat mindkét oldalon be akarta biztosítani magát: alázatos levelet írt XVIII. Lajosnak, de érintkezésbe lépett az Elba szigetére száműzött Napóleonnal is, aki tájékoztatta visszatérési terveiről. Amikor Napóleon partra szállt Franciaországban, Murat is támadásba lendült Itáliában. Elfoglalta Rómát, Anconát és Bolognát, de az olasz egységre irányuló felszólítása visszhang nélkül maradt.

Hatás: Murat Nápolyi Királyságából kiindulva szerette volna egyesíteni a félszigetet, ami ekkor még nem sikerült. A francia forradalom azonban itt is megtette a hatását: az olasz egység gondolata már csak a megvalósításra várt.

Kapcsolódó anyag: Napóleon tömeggyilkos volt


Esemény: Lemondott II. Miklós cár
Időpont: 1917


Történet:
Az oroszországi februári forradalom, amelyet a polgári ellenzék, a munkások és a parasztok vívtak meg, megdöntötte a cári rezsimet, és egy ideiglenes kormány vette át az állam vezetését. A forradalmi fordulat a Putyilov-gyári munkások február végi sztrájkjából bontakozott ki Petrográdon. Március 12-én (oroszországi időszámítás szerint február 27-én) a Petrográdon állomásozó helyőrségek szövetkeztek a sztrájkolókkal. A munkások munkás- és katonatanácsokat (szovjeteket) alakítottak, amelyekben a mensevikek és a szociálforradalmárok voltak többségben. Ugyancsak március 12-én, egy ideiglenes végrehajtó bizottság, amelyet a cár által elnapolt Duma (népképviseleti testület) alakított, átvette a kormányügyek vezetését. A bizottság március 12-15. között egy, a Georgij Lvov herceg vezetése alatt álló nagypolgári-liberális ideiglenes kormányt kiáltott ki. Ugyanezen a napon II. Miklós cár a tábornoki kar nyomására leköszönt.

Hatás: Oroszországban véget ért a monarchia, ám a polgári kormány csak pár hónapig gyakorolt hatalmat: októberben a forradalom elsöpörte az addig fennálló rendszert. Az ország ezzel több mint egy évtizedig eltűnt a nemzetközi politika élvonalából.

Kapcsolódó anyag: Az utolsó orosz cár


Esemény: Véget ért a 21 éve tartó katonai diktatúra Brazíliában
Időpont: 1985

Történet:
Brazíliában március 15-én véget ért a 21 éve tartó katonai diktatúra. Ám az új elnök, Tancredo Neves betegsége miatt nem foglalhatja el hivatalát; április 21-én meghalt. Helyébe José Sarney, a kijelölt alelnök lépett.

Hatás: Az 1984 végén indult és egy új elnök azonnali közvetlen választását sürgető népi mozgalom nem járt teljes sikerrel. Tancredo Neves, mint e mozgalom egyik vezetője, a demokratikus újrakezdés reményét keltette. Sarneyre, a hivatalban levő elnökre viszont szkeptikusan tekintettek, mivel sok éven át a katonai kormányzat híve és szűkebb hazája, Maranho állam egyik leggazdagabb földbirtokosa volt.

Kapcsolódó anyag: Választójogi reformtörekvések

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár