2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

255 éve született James Madison amerikai elnök

2006. március 17. 12:00

Kétszázötvenöt éve, 1751. március 16-án született a Virginia állambeli Port Conway-ben James Madison, 1809 és 1817 között az Egyesült Államok negyedik elnöke.

Az alkotmány atyja

Ősei a 17. században hagyták el Angliát, apja az ő születésekor már tehetős ültetvényes volt. Madison a College of New Jersey (a mai Princeton egyetem) négyéves tananyagát három év alatt sajátította el, s ügyvédként kezdett praktizálni. 1774-ben állt a függetlenség ügye mellé, rendre részt vett az Anglia elleni tüntetéseken. 1776-ban már a virginiai törvényhozás tagja, 1778-ban az államtanács, 1780-ban a Kontinentális Kongresszus tagjává választották. Élére állt azon a csoportoknak, amelyek ellenezték az egyes államok szuverenitását és pártolták az amerikai-francia együttműködést az angolokkal folytatott béketárgyalásokon. Bekerült abba a bizottságba is, amely a mindmáig érvényes, új alkotmány szövegét öntötte végső formába, az alaptörvényhez az általa kidolgozott úgynevezett "Virginiai tervezet" szolgáltatta az alapstruktúrát. Elkészülte után részt vett a ratifikálás körül zajló politikai küzdelmekben, és szorgos munkájával kiérdemelte "Az alkotmány atyja" melléknevet.

1789-ben az új Kongresszus egyik legtekintélyesebb képviselőjeként vezető szerepet játszott az új adóügyi törvények megalkotásában, az első tíz alkotmány-kiegészítés, a Jogok Törvénye megfogalmazásában. Ezek a kiegészítések biztosították az amerikai állampolgárok számára a vallás-, szólás-, sajtó-és gyülekezési szabadságot, de kimondták azt a sokat vitatott alapelvet is, mely szerint "Nem lehet a népnek a fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát csorbítani." Madison szívügye mindenekfölött a vallásszabadság volt: még a "vallási tolerancia" kifejezéssel sem értett egyet, inkább javasolta, hogy hirdessék meg a "teljesen szabad vallásgyakorlás" elvét.

1794-ben Washington külügyminiszternek kérte fel, de nemet mondott, s 1797-ben, huszonegy év törvényhozási munka után visszavonult családi birtokára. 1801-ben barátja, az elnökké választott Thomas Jefferson kedvéért mégis visszatért és elvállalta a külügyminiszterséget. Jefferson nagyon sokra tartotta, és utódjának tekintette, az ő támogatásával 1808-ban a Republikánus Párt színeiben minden nehézség nélkül elnyerte az elnökválasztáson a szavazatok többségét.

Elnöki időszaka két cikluson keresztül, 1809-1817-ig tartott. Beiktatásáról feljegyezték, hogy ő volt az első elnök, aki csak Amerikában készült ruhában tette le a hivatali esküt. Első utasítása az úgynevezett "be nem avatkozási törvény" életbe léptetése volt, eszerint az amerikaiak Nagy-Britannián és Franciaországon kívül minden más állammal kereskedhettek. Anglia azonban továbbra sem hagyott fel az amerikai tengeri hajók zaklatásával, így Madison erőfeszítései ellenére a konfliktust nem lehetett békésen rendezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár