2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Parkoló alatt rejtőzött VIII. Henrik elveszett kápolnája

2006. március 23. 13:00

Egy olyan 500 éves, elveszettnek hitt királyi kápolna maradványaira bukkantak a régészek pár hete London déli részén, amelyben legalább két házasságát köthette a nőfaló király.

A leletre akkor bukkantak rá, amikor a parkoló újraalapozásakor a munkások egy föld alatti téglafalba ütköztek. Az ezután következő gondos feltárás során a kápolna Tudor-kori keleti falát, és egy háromszor hat méteres, fekete-fehér sakktábla-mintás padlózatot találtak a régészek. A romok közül festett üvegtörmelék, és kődíszítések maradványai is előkerültek. A falakon a közeli Temze korabeli nyomai ma is láthatók, ugyanis az a 18. századi szabályozás előtt gyakran elöntötte a területet.

A kápolna egykor ahhoz a Placentia Palotához tartozott, melyet Greenwichben, a Temze partján VII. Henrik építtetett 1500 körül. A palota mind fia, VIII. Henrik mind feleségeinek kedvelt pihenőhelye volt, és I. Erzsébet is többször időzött itt. 1699-re azonban már valószínűleg kiment a divatból, és lebontották, hogy a helyén felépítsék a híres építész, Sir Christopher Wren által tervezett kórházat. A kórház épülete később a Royal Naval College otthona lett, ma pedig a nonprofit Greenwich Alapítvány található benne. A régészek egész mostanáig úgy gondolták, hogy a kápolna a palotával együtt végleg eltűnt a föld színéről.

A kápolna kedvelt helye lehetett a brit uralkodóknak - mondta el Duncan Wilson, a Royal Naval College vezetője, aki szerint VIII. Henrik Anglia védőszentje, Szent György napján mindig itt vett részt az istentiszteleten, és legalább két házasságát is itt kötötte meg. Julian Bowsher, a Museum of London egyik vezető régésze szerint a lelet ezen kívül azért is egyedi, mert ez a palota egyik magánkápolnája volt, és hasonló kápolnák maradványai nem maradtak fenn a korból. A leleteket most gondosan dokumentálják, majd lefotózzák, és védőréteget kapva újra betemetik őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár