2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rehabilitálnák az 500 éve lefejezett Boleyn Annát

2005. április 12. 11:10

Egy veterán angol katonatiszt azt kéri a kormánytól: részesítsék kegyelemben az 500 éve igazságtalanul kivégzett Boleyn Annát.

Korábban


700 év után rehabilitálhatják a skótok Rettenthetetlenjét

Skót parlamenti képviselők egy állampolgári javaslat nyomán arról vitáznak, megsemmisíthetők-e a Sir William Wallace ellen 700 évvel ezelőtt felhozott vádak, melyek alapján a ma skót nemzeti hősnek számító "Rettenthetetlent" kivégezték.

Csavard be, mint Henrik

VIII. Henrikről eddig is tudtuk, hogy egy botrányos életű élvhajhász iszákos volt, kérkedett a pénzével, és gátlástalanul hajkurászta a nőket. Alig érhet tehát meglepetésként bárkit a hír, mely szerint a nyakas király valójában focista volt.

Az angliai csata egyik veteránja, George Melville-Jackson repülőezredes arra kéri Charles Clarke brit belügyminisztert, hivatalosan részesítse kegyelemben az 1536-ban kivégzett Boleyn Annát, mert az asszony `késégkívül ártatlan` volt az ellene felhozott vádakban: paráznaságban, vérfertőzésben és boszorkányságban. A katonatiszt azt is el akarja érni, hogy Boleyn Anna hamvat szállítsák át a Towerből a Westminster-apátságba, s helyezzék lánya, a későbbi I. Erzsébet földi maradványai mellé.


Boleyn Anna

Angol sztártörténészek a Múlt-koron:

Simon Schama

Az angol diákok és Normandia
Legyen a történelem mindenkié
Történelem vizsga: elégtelen
Multimédiás sztártörténész
Történész a műsorújság címlapján


David Starkey

Betiltják a Churchillt gúnyoló reklámot
VIII. Henrik szerelmes jegyzetei
Hollywood új Harmadik Birodalmat épít
A legnagyobb brit
Newton legyőzte Churchillt

"A legjobb az lenne, ha hivatalosan felmentenék valamennyi vád alól, hiszen a kegyelem csak annyit jelent, hogy valaki felmentést kap az elkövetett bűnök következményei alól" - nyilatkozta az ezredes norwichi otthonában. Melville-Jackson egész életében rajongott a történelemért. Mint mondja, ötéves korában "esett szerelembe" Boleyn Anna alakjával. "Ügyvédek szakvéleménye alapján azonban elég valószínűtlennek tűnik, hogy egy majdnem ötszáz évvel ezelőtti esetet újból a bíróság elé lehetne vinni, és új bizonyítékok előkerülésére is csekély az esély. Így marad a kegyelem, mint a második legjobb megoldás."


Az ezredes először választókörzete képviselőjéhez fordult, aki különös vélelen folytán a mai belügyminiszter, Charles Clarke volt, és aki akkor nem volt hajlandó bekapcsolódni az ügybe. Melville-Jackson ezután levelet írt a királynőnek, akinek hivatala továbbította a kérést a belügyminisztériumba, melynek élén akkorra már Charles Clarke állt. Clarke egyelőre nem válaszolt a levélre.


Melville-Jackson a brit médiából ismert sztártörténészeket próbál ügye mellé állítani, akik a Múlt-kor hasábjain is gyakran felbukkannak. Írt Simon Schamának, aki szerint Annát koncepciós eljárásban ítélték el, melyben a tanúk is csak kínvallatás hatására vallottak. A per, mint a történész mondta, "csupán az előre megírt halálos ítélet elé húzott jogi fügefalevél volt". David Starkey, a másik sztártörténész azt mondta, az Anna elleni eljárás "reménytelenül elfogult" volt a vádlott iránt.



Melville-Jackson szerint konkrét haszna is lenne, ha tisztességes síremléket emelnének Boleyn Annának. "Létezik egy Boleyn Anna-társaság, melynek tagjai kétharmadrészt amerikaiak. Számukra nem kis turista-csalogató lenne egy szép síremlék."


A felmentési ügy hivatalos szakaszba ért ugyan, az illetékesek mégsem nyilatkoznak a sajtónak. Mint a belügyminisztérium egyik szóvivője mondta: "Rendszerint nem kommentálunk folyamatban lévő, egyededi eseteket, és azt hiszem, a szóban forgó ügyben ugyanez lesz a helyzet".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár