2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Festett amazon szobrát rejtette a vulkáni hamu

2006. április 5. 12:00

Páratlanul ritka lelet került elő Herculaneum vulkáni hamuja alól. A kisminkelt amazon mellszobra azon kevés tárgyi emlékek közé tartozik, amelyek színesben idézik fel a római időket.

Pompeji és Herculaneum környéke még mindig tartogat meglepetéseket a területen kutató régészeknek. A Vezúv i.sz. 79. évi kitörése miatt a térséget befedő vastag hamuréteg alól a napokban egy női fej márványszobra került elő, szinte eredeti festett állapotában. Orra és szája hiányát a haj, a pupilla és a szempilla élethű színei kárpótolják, melyek íly módon egyedülállóan idézik fel a római időket.

A római smink nyomában

A herculaneumi bazilika közelében talált töredék egykor a templomot, vagy a közeli bíróság épületét díszítő szoborcsoportnak lehetett a tagja. Feltehetően a hely névadójául szolgáló ókori hős kilencedik feladatát szimbolizálta, azt, amikor Herkulesnek meg kellett szereznie az amazon királyné, Hippolit bőrövét.

Tizenhét évvel a katasztrófát megelőzően egy földrengés egyszer már porig rombolta a bazilikát, melyet akkor Marcus Nonius Balbus proconsul újjáépített. Hálából a családjáról mintázott kőfaragványok is helyet kaptak az épület körül. A romok 18. századi véletlen felfedezése után a területen talált festett szobrokat a korabeli restaurátorok lemosták, így azok örökre elvesztették színüket.

A kincsesbányának tartott Herculaneum régészeti lelőhelye aggasztóan rossz állapotban van - nyilatkozta Jane Thompson a Discovery News-nak. A területen talált tárgyak állagának megőrzéséért felelős csoport vezetője elmondta, hogy a tetők többsége beomlott, az eső, a talajvíz és galambok ürüléke folyamatosan rongálja a freskókat, mozaikokat és márvány padlókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár