2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiadják a vietnami Anna Frank naplóját

2006. április 21. 12:00

A vietnami Dang Truy Tram doktornő 27 éves volt, amikor 1970-ben elesett az amerikaiak elleni háborúban. Naplója, amelyet az égő falu egyik házában talált meg egy amerikai CIA-tiszt, egy éve került elő és hamarosan angol fordításban is olvasható lesz.

A doktornő a naplót 1968 szeptemberében kezdte írni. A könyvben először egy operációról számol be, amelyet "csaknem gyógyszer nélkül, egy kis Novocainnal" végzett el egy fiatal harcoson. A sorokból sugárzik a düh a betolakodók ellen, de azokat sem kíméli, akik a vietnami kommunista pártban a szervezet "tisztességét" játsszák el. "Ha nem semmisítjük meg őket, elpusztítják szeretetünket a párt és hitünk iránt" - írta. Érzéseit valószínűleg az is motiválhatta, hogy nem vették fel a pártba, mert polgári családból származott: apja sebész, anyja egyetemi tanár volt. A napló alapján nevezték el Dang Truy Tramot "vietnami Anna Franknak".

A tiszt, aki hazavitte, majd évtizedekre egy bőrönd mélyén felejtette a naplót, aztán testvérével úgy döntött, hogy megpróbálják megtalálni Dang hozzátartozóit. A Tech Texas University vietnami archívumának egy szemináriumán beszéltek róla és az egyik résztvevő felajánlotta segítségét. A keresés sikerrel járt, megtalálták Dang édesanyját, aki megrendülten olvasta lánya sorait.

A napló azóta megjelent Vietnamban könyv alakban, és hamarosan angolul is kinyomtatják - írta a La Repubblica című olasz napilap.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár