2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

215 éve született James Buchanan amerikai elnök

2006. április 27. 10:02

A katasztrofális elnök

Buchanan tehetetlenül szemlélte, ahogy 1860. december 20-án Dél-Karolina, majd nyomában még hat déli állam kimondta elszakadását s megalakul a déli Konföderáció. Az Unió helyzetéről elmondott utolsó beszédében ugyan úgy vélekedett, az államoknak nincs joguk az elszakadásra, de azt is beismerte, hogy ezt a szövetségi kormány nem tudja megakadályozni. Elnöksége utolsó percéig reménykedett a kompromisszumban, de erről a déli Konföderáció vezetői hallani sem akartak.

Hivatalát 1861. március 3-án tette le, egy hónappal később kitört a négy évig tartó, több mint félmillió halottat követelő amerikai polgárháború. (Távozásakor ezt mondta utódának, Abraham Lincolnnak: "Uram, ha ön olyan boldog a Fehér Házba lépve, mint én onnan távozva, akkor valóban nagyon boldog ember.") Buchanan pennsylvaniai birtokára vonult vissza, itt is halt meg 1868. június 1-jén, hetvenhét éves korában.

Nevéhez fűződik néhány elsőség is: 1857-ben az ő eskütételéről készült az első fénykép és a mai napig ő az egyetlen amerikai elnök, aki élete végéig agglegény maradt. (Fiatal korában eljegyezte egy gazdag gyáros lányát, de az nem sokkal később meghalt, s Buchanan ekkor megesküdött, hogy soha nem nősül meg. A First Lady teendőit a Fehér Házban unokahúga, a közszeretetnek örvendő Harriet Lane látta el.)

Bár halála előtt egy nappal azt mondta: "a történelem igazol majd", nem lett igaza: elnökségének megítélése ma is egyöntetűen katasztrofális. Egy friss, tudósok és történészek bevonásával végzett felmérés szerint valamennyi amerikai elnök közül ő követte el a legnagyobb hibát, amiért nem tanúsított kellő határozottságot a fenyegető polgárháború megakadályozására, amikor azt még el lehetett volna kerülni.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Vladár Tamás, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár