2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Színes filmen a spanyol polgárháború

2006. május 11. 13:40

A spanyol televízió 13 részes új sorozatában a XX. század Spanyolországának társadalmi kérdéseivel foglalkozó dokumentumfilmek után szakértői vitát láthatnak a nézők.

A sorozat első részében Russell Palmer amerikai fotós A hit védelmezői (El Laberinto. Defensores de la fe) című filmjét vetítették le, amelynek külön érdekessége, hogy az egyetlen színes dokumentumfilm a spanyol polgárháborúról.

A film 1936 és 1938 között készült Malagában, Sevillában és San Sebastiánban. Palmer, aki Franco tábornok nagy híve volt, azzal a szándékkal alkotta meg művét, hogy ellensúlyozza vele azoknak az amerikai értelmiségieknek az álláspontját, akiknek kedvező véleményük volt a köztársaság kormányáról.

1940-ben Palmer a film forgatásának befejezése után súlyosan megsebesült, amikor gépkocsija a front közelében összeütközött egy mentőkocsival és meghalt. A film eddig még soha nem került a közönség elé - írta az El País című spanyol lap.

A program vezetője "szélsőségesen francoistának" nevezte az alkotást, ugyanakkor kiemelte, kivételes értéket képvisel, mert plasztikusan mutatja be Franco seregének hatalmát, és sok jelenete pedig valódi korrajznak minősül. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a sorozatban több olyan dokumentumfilm szerepel, amely bár sértheti számos ember érzékenységét, érdekessége és minősége miatt - s nem pedig ideológiája, vagy a politikai egyensúly keresése miatt - hatalmas érdeklődésre tarthat számot a mai Spanyolországban.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár