2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Máriapócsra tervezték a pápa elleni merényletet

2006. május 31. 10:45 MTI

Igaz az egyik magyar napilapban megjelent információ, amely szerint 1991-ben II. János Pál pápa ellen magyarországi tartózkodása idejére merényletet terveztek. Ezt a Köztársasági Őrezred parancsnokának helyettese erősítette meg.

Nem titkos az az információ, amely szerint 1991-ben II. János Pál pápa ellen Magyarországon esetleg merényletet terveztek - közölte a Köztársasági Őrezred parancsnokának helyettese hétfőn az MTI-vel. "Az ügy egyszerűen nem került szóba azóta, nyilván az ilyen információkról az ember nem beszél addig, amíg aktualitása van. Az azóta eltelt tizenöt év elég idő ahhoz, hogy ne kelljen attól tartani, ez bárkinek kellemetlenséget okoz" - mondta Kardos Imre rendőr dandártábornok.

A témáról a Blikk című napilap írt hétfői számában, Podosky Gáborra, a Köztársasági Őrezred alezredesére hivatkozva. A cikk szerint egy fanatikus terroristaszervezet nevében egy bérgyilkos nyolcszáz méterről tervezte végrehajtani a merényletet. Kardos Imre hangsúlyozta, hogy a pápa elleni merénylet tervére utaló információ akkor jutott a szolgálat tudomására, amikor - 1991 augusztusában - II. János Pál már Máriapócson tartózkodott. Hozzátette: emiatt nem volt mód arra, hogy az információt megpróbálják több oldalról ellenőrizni, valószínűségét megerősíteni.

"A biztosítás folyamatban volt, ezért egyet lehetett tenni: komolyan venni az információt, és minden létező intézkedést megtenni annak érdekében, hogy ha valóban merényletet kísérelnének meg elkövetni, azt meg tudjuk akadályozni" - jelentette ki Kardos Imre. Megjegyezte, miután a szentatya védelmét szorosabbra vették, nem utalt semmi jel arra, hogy az információ megalapozott lehetett-e. Egyetlen személyt sem fogtak el emiatt, nem találtak fegyvert, s nem találkoztak olyan magatartással, amely egy merénylőre utalt volna. A helyettes parancsnok szerint az is elképzelhető, hogy ha valaki tervezett is merényletet, a testőrségi és rendőrségi készültség, a blokkolás láttán elállt szándékától.

Kardos Imre megerősítette, hogy a Blikknek nyilatkozó Podosky Gábor alezredesi rangban a Köztársasági Őrezrednél dolgozik, s valóban II. János Pál egyik testőre volt a szentatya 1991-es magyarországi látogatása idején.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár