2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1956-2006: a forradalom 50 éve

2006. november 4. 11:00

Korábban

Viták kereszttüzében: konferenciák a máig élő eseményekről

1956-tal indult el a kommunista világrendszer felbomlása

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc a kommunista világrendszer számára hatalmas politikai és társadalmi válságot okozott, és ez a válság eredendő oka volt a kommunista világrendszer felbomlásának - mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerdán a témában rendezett kétnapos budapesti konferencia nyitónapján.

Csehszlovákia 1956-ban nem volt forradalmi állapotban
Európai mércével mérve is szolid életszínvonallal, valamint a magyarországitól eltérő politikai-társadalmi viszonyokkal magyarázható Muriel Blaive francia történész szerint az a tény, hogy Csehszlovákia lakossága 1956-ban nem lázadt fel a akkori kommunista hatalom ellen, holott a szomszédos Magyarországon rendszerellenes felkelésre került sor, s lázadások voltak Lengyelországban is.

1956 a szovjet modell csődjét jelentette
Az 56-os megemlékezések között tudományos csúcskonferenciának számító rendezvényt tartottak kedden, amely a hazai és nemzetközi kutatás eredményeinek összefoglalására tett kísérletet. Jürgen Kocka, a Nemzetközi Történész Bizottság most leköszönt elnöke az 1956-os magyar eseményeket egy az angol forradalommal kezdődő világtörténelmi folyamatba ágyazva tárgyalta, Király Béla, a forradalom egyik katonai vezetője kifejtette, a semlegesség kimondása nem oka, hanem következménye volt a szovjet katonai inváziónak.

Eisenhower unokája és Hruscsov fia 56-ról tanácskozott
Dwight Eisenhower egykori amerikai elnök unokája és Nyikita Hruscsov volt szovjet pártvezető fia részvételével az 1956-os lengyel és magyar felkelésnek szentelt emlékkonferenciát rendeztek szombaton az amerikai Virginia államban.


1956 mítosza a nemzetközi összefüggések tükrében
Az 1956-os magyarországi forradalom előzményeiről és hatásairól rendeztek nagyszabású nemzetközi konferencia Berlinben. A háromnapos tanácskozáson, amely az "Összefüggés-hatás és mítosz" címet viseli, német, magyar, lengyel, cseh, finn és amerikai történészek, kutatók és politológusok vettek részt.

Félmegoldásokkal győzhetett volna az 1956-os forradalom
A szovjet beavatkozás elkerülhető lett volna, ha a magyar kormány, a forradalmárok és az Egyesült Államok belenyugodtak volna félmegoldásokba - állítja Charles Gati. Békés Csaba történész szerint azonban nincs olyan dokumentum, amely arra utalna, hogy Moszkva az 1980-as évek vége előtt feladta külpolitikája megingathatatlan elemét, hogy érdekszférája, melynek része voltunk, érinthetetlen.

1956 volt a kommunizmus első válsága
Az orosz köztudatban a történelmi emlékezetkiesés hajlama mutatkozik, ami fenntartja a "tisztázatlanságot" a kelet-közép-európai országoknak Oroszországhoz mint a Szovjetunió örököséhez fűződő kapcsolataiban - vélték a szentpétervári Szmolnij egyetemen "Budapest 1956, előtte és utána: a kommunizmus első válságának története és emlékezete" címmel, csütörtökön kezdődött nemzetközi konferencia szervezői.

Konferencia: 1956 és a magyar reformátusság
Az 1956-os forradalom 50. évfordulójának tiszteletére egyháztörténeti, politikatörténeti, kisebbségtörténeti, gazdaság-és művelődéstörténeti interdiszciplináris ünnepi konferenciát rendeznek a Károli Gáspár Református Egyetem BTK Történeti Intézetében.


Konferencia: 1956 és a magyar társadalom
1956 és a magyar társadalom címmel rendez egész napos tudományos konferenciát a Politikatörténeti Intézet 2006. október 5-én, csütörtökön. A konferenciának sajátos vonást kölcsönöz, hogy az előadások jelentős része alulnézetből közelít 1956 történéseihez, jellemzően egy-egy társadalmi osztály vagy réteg szemszögéből. Így a résztvevők megismerkedhetnek a munkásság, a parasztság, a nők vagy az értelmiség egyes csoportjainak problémáival, megéléstörténetével, valamint karakterjegyeivel.

Megsértett társadalom lázadt fel 1956-ban
Glatz Ferenc szerint a párton belüli viták mellett az vezetett még az 1956-os forradalomhoz, hogy 1948 után a szovjet megszállás alatt kiépített proletárdiktatúra rendszerével a magyar társadalom nagy részét megsértették. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének igazgatója egy budapesti konferencián tartott előadásában fejtette ki nézeteit 1956-ról.

Konferencia: Az 1956-os forradalom visszhangja a szovjet tömb országaiban
Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutató Intézete valamint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2006. szeptember 22-23-án nemzetközi konferenciát rendez.


Konferencia: a közép-európai kultúra szabadságának 50 éve
A poznani European Career School 2006. novemberében "A közép- és kelet-európai kultúra szabadsága 1956-2006" címmel rendez tudományos konferenciát.



Konferenciát rendeznek Kárpátalján 1956-ról
A neves előadók részvételével tartott tanácskozás során az 1956-os forradalom és szabadságharc, a szovjet invázió, a forradalom eltiprása, és a megtorlás kerülnek majd szóba.



Konferencia: 1956 az európai tankönyvekben
A Károlyi József Alapítvány 2006. április 6-9-ig nemzetközi szemináriumot szervez a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban, ahol a történelemoktatás és a tudományos kutatás közeledését és integrációját állítják a tanácskozás középpontjába.


Konferencia: Az SZKP XX. kongresszusa
A Politikatörténeti Intézet tudományos konferenciáján minden érdeklődő megismerheti, hogy az SZKP XX. kongresszusa Sztálin halála után is megkérdőjelezhetetlennek hitt tabukat döntött meg, és alapvetően határozta meg a szovjet blokk országainak belpolitikai fejlődését.


Konferencia: 1956 visszhangja a szovjet tömbben
Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány, valamint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára nemzetközi konferenciát szervez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár