2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1956-2006: a forradalom 50 éve

2006. november 4. 11:00

Korábban

1956 a történelmi emlékezetben: könyvek, filmek, játékok, honlapok

Forró ősz a hidegháborúban - Magyarország 1956-ban

Az 1956-os Intézet az 1956-os forradalom 50. évfordulójára DVD-t jelentetett meg a forradalomról és annak világpolitikai összefüggéseiről.




Egységes gyűjteményben 56 műegyetemistái
Megjelent az 1956-os műegyetemistákra vonatkozó adatok, dokumentumok első átfogó gyűjteménye a Kráter Műhely Egyesület kiadásában.



1956-os hírügynökségi anyagok online
Az MTI a forradalom évében készült - mintegy három és félezer - képet tett hozzáférhetővé felhasználói számára.




1956 eseményei 56 térképen és képen
Egyedülálló történelmi atlaszt készített az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából. Az atlasz segítséget nyújt, hogy az olvasható-tanítandó anyagokban szereplő eseményeket nemcsak időben, de "térben" is megismerhesse az érdeklődő.

Szerelmi történet háttere volt az 1956-os forradalom
Az 1956-os magyar forradalom eseményeit ábrázoló spanyol játékfilmet mutat be az Örökmozgó Filmmúzeum októberben két alkalommal.




1956-ban az illúziók is elvesztek
Milyen okok vezettek a forradalom eltiprásához és miért nem volt elég a részleges győzelem? Emlékek, élmények helyett ellentmondások az amerikai külügyminisztérium egykori főtanácsadójának az Osiris Kiadó gondozásában megjelent 1956-ról szóló könyvében.


Tabuk nélkül 56-ról
Paul Lendvai, a neves magyar származású osztrák publicista szerint 1956 hatásait, utórezgéseit sokkal jobban becsülik külföldön, mint Magyarországon. A forradalom évfordulójának kapcsán kitört viták rávilágítanak "a mai magyar társadalom mély megosztottságára, pedig ötvenhat a maga tragédiájával és szépségével az egész magyarságé."

56-os filmeket vetítenek Bécsben
Budapest lángol jelmondattal magyar filmek vetítését kezdte meg kedden este a bécsi Metro filmszínház.




Rendhagyó kalauz 1956 Budapestjéről
Bob Dent, Budapesten élő angol szerző egy fővárosi időutazás keretében meséli el az 1956-os forradalom történetét és rajzolja fel a szabadságharc mentális térképére az emlékezet helyeit.



Poznań - Budapest 1956: A szabadsághoz vezető közös utak
A szabadsághoz vezető közös utak címmel létrehozott honlap multimédiás tartalommal mutatja be az ötven évvel ezelőtti lengyel és magyar eseményeket. A budapesti Lengyel Intézet projektjéből kiderül, a lengyelek olykor jobban őrizték 56 emlékét, mint a magyarok.


Máig nem ismert az MTI 1956-os fényképeinek sorsa
Megjelent a Magyar Távirati Iroda Kor-képek címmel 2004-ben indított fényképalbum-sorozatának harmadik kötete. A sorozatnyitó Kor-képek 1945-1947 albumot tavaly az 1938-1945-ös korszakot átfogó kötet követte, s idén az 1956-os évre esett a választás az ötvenedik évfordulóra való tekintettel.

Korlátozott mozgástér Moszkva árnyékában: Kádár a hatalom éveiben
Huszár Tibor akadémikus Kádár-életrajzának második kötetét átdolgozva jelentette meg a Corvina Kiadó. A könyv a politikusnak az 1956-os forradalom leverése utáni hatalomra kerülésétől haláláig terjedő időszakot öleli fel színes stílusban, ugyanakkor átfogó, tudományos igényű biográfiaként.

1956 szemtanúi retrospektív filmeken
Tíz játék- és dokumentumfilm eleveníti fel a szemtanúk nézőpontját, például egy olasz újságíróét, Király Béla tábornokét, Gimes Miklósét.




Szemtől szemben 1956 mártírjaival
A tavaly elhunyt Szentpétery Tibor eddig még nem publikált fotóival jelent meg Eörsi László, 1956 mártírjai - Budapest a forradalom napjaiban című kötete, amelyben a szerző az 1956-os forradalmat követő megtorlás 225 áldozatát veszi sorra a bírósági ítéleteiket feldolgozva; az album bemutatóját szerdán tartották a Budapesti Fegyház és Börtön Kisfogházában berendezett Emlékhelyen.

Magyarország 1956-ban - Erich Lessing képein
Erich Lessing, fotóriporter a párizsi Magnum ügynökség munkatársa nem 1956 őszén járt először Budapesten. Ekkor azonban végigfényképezte a magyar forradalmat, és képeiből az 50. évfordulóra az 1956-os Intézet jelentetett meg egy albumot.


Az 1956-os forradalom hangjai DVD-n
Az 1956-os forradalmat idézi meg hangzó dokumentumok révén az a DVD, amely egyaránt hasznos lehet a történelem iránt érdeklődőknek és a diákoknak, de még a kutatóknak is sok újat mondhat.



Történelmi pofon a mozikban
Ma kerül a mozikba a híres-hírhedt, melbourne-i véres vízilabda-mérkőzést az 1956 őszén a szovjet uralom ellen fellázadó magyarok történetével párhuzamba állító dokumentumfilm, A szabadság vihara.



Moldova szerint Kádár a XX. század legnagyobb magyar politikusa
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára időzíti Kádár Jánosról írt művének megjelenését Moldova György, aki hétfőn maga indította el a könyv gyártását a debreceni Alföldi Nyomdában.



Félszáz új könyv jelenik meg az 56-os forradalomról
Mintegy félszáz, az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó könyv jelenik meg állami támogatással idén Magyarországon - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal '56-os emlékbizottságának az MTI-hez eljuttatott adataiból.


Tíz új magyar film az 56-os forradalomról
Mintegy tíz új magyar film készül állami támogatással 1956-ról, a forradalom emlékévében több, a témával foglalkozó alkotást pedig nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is bemutatnak. Az emlékévben készült filmek többségének premierje októberben és novemberben lesz - közölte a Miniszterelnöki Hivatal '56-os emlékbizottsága.

Végéhez közeledik a Szabadság, szerelem vágása
A vágási munkálatok utolsó szakaszába értek a Szabadság, szerelem című film alkotói, az '56-os mozi első képkockáit, tehát a film előzetesét már a héten láthatják a nézők - közölte Ádám Bernadett, a forgalmazó Intercom sajtófőnöke.


Játék készült az 1956-os forradalomról
A Lauer Learning megbízásából tavaly 705 középiskolás és frissen érettségizett körében elvégzett kutatásból kiderült, a fiatalok 1956-os forradalommal kapcsolatos ismeretei nemcsak hiányosak, de a történtekről igen nagy a tudatlanság. A szervezet a tisztánlátást játékos formában szeretné segíteni, ehhez az oktatásban is jól alkalmazható számítógépes programot készített diákoknak, sőt a tanáraiknak is. A világhálóra szeptemberben felkerülő játék demo változata már elkészült és szabadon letölthető.

Diáknapló 1956-ból
Előkerült Kovács János egykori budapesti kisdiák naplója, amelyet 1956. október 23-án, kedden kezdett vezetni, s amelyet most fakszimilében jelentetett meg Kieselbach Tamás művészettörténész, műgyűjtő, műkereskedő, a Kieselbach Galéria tulajdonosa - írta a Magyar Nemzet.


Volt esély 56-ban
Új könyvében Charles Gati tabukat dönt a magyar forradalomról: nem volt szükségszerű a szovjet beavatkozás, lett volna esély a békés megállapodásra - ha minden szereplő bölcsebb. Ha a magyar forradalom megállt volna egy Gomulka-féle megoldásnál, akkor valószínű, hogy nincs szovjet katonai beavatkozás. Igaz, az új kormány erős szovjet nyomás alatt maradt volna - mint Lengyelországban -, hogy mérsékelje a reformokat - állítja az amerikai-magyar történész.

1956-os témájú dokumentumfilmek a 37. magyar filmszemlén
Idén ünnepeljük az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulóját. Ennek, és a tavaly kiírt 56-os témájú filmes pályázatoknak köszönhetően a 37. magyar filmszemle programjában sok, a forradalomról szóló dokumentumfilmet találunk. A Múlt-kor az 56-os Intézet válogatása alapján mutatja be röviden az alkotásokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár