2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatot kért a rabszolgakereskedő utóda

2006. június 29. 10:15

A híres rabszolgakereskedő leszármazottja láncra verve kért bocsánatot Afrikában azért, mert híres felmenője több ezer rabszolga szállításával kereste meg vagyona egy részét.

Sir John Hawkins
, aki Sir Francis Drake angol felfedező unokatestvére volt, 1552-ben a britek közül elsőként rabolt el embereket Sierra Leonéban, hogy azokat rabszolgának adja el az Újvilágban.

Andrew Hawkins, a kései leszármazott, hogy jóvátegye őse bűneit, egész életét afrikai humanitárius tevékenységnek szentelte. Nemrég pedig elhatározta, hogy bocsánatot kér az afrikaiaktól. E célból Andrew húsz barátjával érkezett a Gambiában zajló etnikai fesztiválra, amelyre az egész kontinensről érkeznek a részvevők.

A csoport tagjai láncra verték magukat, s így mentek fel az emelvényre, ahol térdre borultak a 25 ezres tömeg előtt, majd franciául, németül és angolul kértek bocsánatot a múltban elkövetettekért. A tömeg elcsendesedett, s egy percig senki sem tudta, hogy hogyan reagálnak a bejelentésre az emberek. A helyzetet az ünnepségen jelenlévő Isatou Njie Saidy asszony, Gambia alelnöke oldotta meg, aki bejelentette, hogy országa nevében megbocsát.

Andrew Hawkins jövőre a brit rabszolgakereskedelem fő útvonalát járja végig. Akciójával arról kíván megemlékezni, hogy a szigetországban kétszáz éve tiltották be a rabszolgakereskedelmet.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár