2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Vatikán megnyitja két világháború közti levéltárát

2006. július 5. 10:15

A Vatikán hamarosan megnyitja és kutathatóvá teszi 1922 és 1939 között keletkezett iratanyagait. A dokumentumok egyedülálló betekintést nyújtanak a náci Németország és a pápai állam diplomáciai kapcsolataiba.

Mostantól elérhetők lesznek például a XI. Pius boldoggá avatása kapcsán tanulmányozott dokumentumok, ahogy mindenki hozzáférhet az egyháznak a spanyol polgárháború ügyében tanúsított magatartását bemutató iratokhoz is.

Az egyedülálló, és minden bizonnyal páratlan archívumban pápai dekrétumok, enciklikák és vatikáni diplomáciai jelentések válnak kutathatóvá. A vatikáni gyűjtemény legnagyobb része a 19. században vált publikussá, azóta a pápai állam anyagait ritkán, és szabálytalan időközönként oldották fel a titkosság alól. 2003-ban II. János Pál pápa jelentette be a második világháború előtti Németország és a Vatikán kapcsolatát bemutató iratok feloldását.

A legnagyobb érdeklődést minden bizonnyal persze a ma is vitatott megítélésű XII. Pius aktái jelentenék, ám azok továbbra is elzártak maradnak, annak ellenére, hogy azt a jelenlegi pápa megválasztásakor zsidó történészek egy csoportja kérvényezte. A történészek azért szeretnének hozzáférni a háborús pápa titkos archívumához, hogy végre minden kétséget kizáróan tisztázzák az egyház szerepét a holokausztban.

A most megnyíló gyűjtemény legérdekesebb darabja XI. Pius utolsó, soha nem publikált enciklikája, mely az Emberi faj egysége (Humani Generis Unitas) címet viseli, és abban a pápa élesen elítélt minden faji megkülönböztetést és szegregációt. A szövegezésben részt vett a későbbi XII. Pius is. Mindez azért nem került soha nyilvánosságra, mert a pápa annak végleges befejezése előtt meghalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár