2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az orosz Anna Frank naplóját

2006. július 13. 11:00

`Pokolba az új társadalommal! Csak Gennagyij tud elmélyülten órákat tölteni Lenin és Sztálin beszédeinek, no meg a mi Szovjetuniónk eredményeinek olvasásával` - írta Nina Lugovszkaja, a 13 éves orosz kislány 1933-ban. A napló, melyben e sorok szerepelnek a múlt hónapban jelent meg Angliában, miután több mint ötven évig porosodott a KGB archívumában.

Gazember kezében a hatalmas Oroszország

Attól a pillanattól fogva, hogy előkerült Annelies Marie "Anne" Frank híres naplója, a 13 éves kislányt szinte hősként ünnepelte világirodalom, és a náci uralom borzalmas hétköznapjairól szóló, egyedülállóan szívszorongató leírás nimbusza azóta sem kopott meg. Talán ezért is váltott ki nagy érdeklődést a hír, hogy nemrégiben előbukkant a KGB aktái közül egy, az Anne Frankéhoz hasonló írás.

A sztálini önkényuralom kegyetlen valóságát bemutató napló szerzője egy orosz kislány, aki a sorokat Amszterdamtól több ezer kilométerrel keletebbre, az akkori Szovjetunióban jegyezte le. Érdekes egybeesés, hogy Nina Lugovszkaja szintén 13 éves volt, amikor írni kezdte naplóját, amely a korszak talán legvéresebb szakaszát, az 1933-1937-ig tartó időszakot öleli fel.

A mű különleges módon, kettős perspektívából mutatja be a '30-as évek Szovjetunióját: a moszkvai kamaszlány keserédes magánéleti vívódásai keverednek az önkényuralom hétköznapjaival. A szerelem, a barátság, a szülő-gyermek viszony problémái mélyen átitatódnak olyan fogalmak, mint az elnyomás, a cenzúra vagy éppen a Gulag megismerésének fájdalmával. A szüleitől kapott impulzusok és saját tapasztalatai hatására Nina már egészen fiatalon meggyőződéses anti-kommunistává vált. "Egy gazember kezébe került a hatalmas Oroszország és a nagyszerű orosz emberek.[...] Eldöntöttem, hogy meg kell ölnöm ezeket a szemeteket."

Ilyen és ehhez hasonló gondolatok százait írta le
, nem is sejtve, mekkora veszélybe sodorja ezzel önmagát és családját. Ám ahogy idősödik, úgy válik a maga naiv módján egyre óvatosabbá, számtalan kompromittáló mondatot firkál át. "Mi lesz, ha váratlanul átkutatják a lakást és Sztálinra tett megjegyzéseim miatt a naplót elkobozzák? És ha a titkosrendőrség kezébe kerül?" - ad hangot aggodalmainak, de rögtön meg is nyugtatja magát: "Elolvassák és üres szerelmi fecsegéseimen nevetni fognak." Tévedett.

Egy házkutatás és a család letartóztatása után a napló az NKDV-hez, a szovjet titkosrendőrséghez került, ahol az illetékesek egyáltalán nem nevettek, miután elolvasták azt. Ehelyett széljegyzetekkel látták el a rendszerellenesnek minősített részeket. Megjegyzéseikből kiderül, milyen sötét jövőt szántak a családnak. Öt év kényszermunka a Gulágon, majd hét év szibériai száműzetés után Nina a csodával határos módon mégis életben maradt és új életet kezdett. Soha nem hagyta el a Szovjetuniót, ahol, miután megházasodott festőként élte le életét. Még csak nem is sejtette, hogy naplóját, élete egy szakaszának legintimebb gondolatait a KGB levéltárában megőrizték. Az egykori moszkvai iskoláslány 1993-ban halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár