2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Peking is a virtuális valóság része lesz

2006. augusztus 10. 11:00

Egyiptomba vágyik, mert még sose látta a piramisokat? Ezerszer hallott már az Ermitázs kincseiről, de túl messze van Szentpétervár? A repülőjegy ma már kiváltható egy kattintással az egéren, s azonnal feltárul előttünk a virtuális valóság. 2008-ban pedig Pekingbe repülünk, s belépünk a Tiltott Városba.

A világ egyik legnagyobb képző- és iparművészeti remekműveit birtokló Ermitázs már évek óta nem csak belépőjeggyel látogatható, de az online közönség előtt is nyitva áll. (www.hermitage.org) Szentpétervár büszkesége egyben az IBM informatikai nagyvállalat büszkesége is, hiszen a cég nevéhez fűződik a honlap technikai kivitelezése. A múzeum ritkaságairól kiváló minőségű képeket és szöveges leírásokat kapunk, betekinthetünk az Ermitázs színházába, a város első kormányzójának, Mensikov herceg rezidenciájába, panorámaképben tárul elénk a Téli Palota, s ha még ez sem elég, beléphetünk termeibe, ahol egykor Nagy Péter cár élte hétköznapjait.

Virtuális valóság lesz?

Kissé délkeletre véve utunkat, sivatagos, forró tájra jutunk,
ám semmit nem érzünk: Gíza piramisai, Luxor temploma, a Kopt-, az Iszlám-, vagy a Görög-Római Múzeum és kultúra egy újabb kattintással válik elérhetővé. (www.eternalegypt.org) A számos lehetőség közül multimédiás megoldással - azaz egyszerre láthatjuk, hallhatjuk és olvashatjuk - ismerhetjük meg például a piramisok különböző fajtáinak belső felépítését, vagy élhetjük át Tutanhamon sírjának 1922-es felfedezését. Valójában azonban képtelenség akár csak ízelítőt is adni az oldalon található mérhetetlen mennyiségű szellemi élményből.

Mire végigböngésszük az Ermitázst és bejárjuk Egyiptomot, addigra a pekingi Tiltott Város is kitárja kapuit. Az IBM a kínai kulturális minisztériummal karöltve 2008 tavaszára ígéri ugyanis a virtuális városrész felépítését - adta hírül a United Press hírügynökség. Háromdimenzió, interaktivitás és a kínai nyelvet nem beszélőknek angol nyelvű "idegenvezetés" várható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár