2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fekete komikus adakozik a rabszolgamúzeumnak

2006. október 5. 11:00

2007-ben megnyílhat az amerikai rabszolgaság történetét bemutató állami múzeum a virginiai Fredericksburgben. A régóta húzódó beruházás történetében most Bill Cosby kérte honfitársait, hogy fejenként 8 dollárral járuljanak hozzá a múzeum építéséhez.

A tervek szerint 2007-ben nyílna meg a Virginia állambeli Fredericksburgben a US National Slavery Museum. A feltételes módot az indokolja, hogy megvalósítása már több mint egy évtizede húzódik, s a beruházás 200 millió dollárra taksált költségvetése nem áll még rendelkezésre.

Az előteremtésére indított kampány legújabb fejleményeként a legismertebb fekete komikusok egyike, Bill Cosby bejelentette: egymillió dollárt dob be a kalapba, s egyúttal arra kérte honfitársait, tegyenek hasonlóan, fejenként 8 dollárral.

A 8 jelképes szám: L. Douglas Wilder, Virginia állam egykori - és az Egyesült Államok első színes bőrű - kormányzója, maga is rabszolgák unokája szerint a szám alakja egyszerre utal a bilincsre, fektetve pedig a végtelen szabadságra. A múzeum leendő helyének közelében értek partot az első rabszolgaszállító hajók (Virginia Amerika egyik legnagyobb rabszolgapiaca lett), s később errefelé vívták a polgárháború több csatáját.

Az épületet a világhírű építész, I. M. Pei fia, C. C. Pei tervezi. Az állandó és ideiglenes kiállítások a rabszolgaság afrikai gyökereitől a polgárjogi küzdelmeken át napjainkig ívelő útra viszik a látogatót, többek között egy rekonstruált rabszolgaszállító hajó bemutatásával, de természetesen előadótermek, könyvtár és egy levéltár is tartozik majd a folyamatosan gyarapodó gyűjteményhez.

Két utazó kiállításuk járja már az országot, s a tanárok számára már több témába vágó óravázlatot is összeállítottak. További információk a leendő múzeum már üzemelő honlapján, a www.usnationalslaverymuseum.org címen találhatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár