2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az 1956-os forradalomra emlékeznek Londonban

2006. október 5. 14:00

Ma veszi kezdetét a The voice of Freedom a londoni Barbican központban, ahol filmbemutatók és beszélgetések várják a látogatókat. A brit főváros egyik legjelentősebb kulturális komplexumának falait egy hónapon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum fotográfiai gyűjteményéből származó felvételek díszítik majd.

Az öt napos `magyar fesztivál` kurátorának Bogyay Katalin Vivienne Menkes-Ivryt kérte fel, a filmeket Catherine Portuges amerikai filmkritikus válogatta. A programok Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjének bemutatójával kezdődnek, melyre a rendező is a brit fővárosba látogat. Mészáros Márta a vetítés után Catherine Portugese beszélgetőpartnere lesz. A filmet a Barbican után Liverpoolban és Oxfordban is bemutatják.

A rendezvény oldala

A Barbican moziban A temetetlen halott mellett a közönség számos magyar filmalkotással ismerkedhet meg, köztük olyan klasszikusokkal, mint például Fábry Zoltán Húsz óra, Jancsó Miklós Szegénylegények, Szabó István Apa, valamint Makk Károly Szerelem című filmjei.

A játékfilmeken kívül a Barbican bemutatja Colin Keith Gray és Megan Raney Aarons kanadai rendezők A szabadság vihara című dokumentumfilmjét, mely a sporttörténelem elhíresült meccsét, az 1956-os olimpiai játékok vízilabda döntőjét örökíti meg. A Barbican rendezvénye október 10-én Bereményi Géza Eldorádó című alkotásával végződik, aki a film után John Cunningham íróval, a Hungarian Cinema: from the Coffee House to Multiplex (Magyar mozi: a kávéháztól a multiplexing) című könyv szerzőjével beszélget majd.

Viktor Sebestyén Twelve Days: Revolution 1956. How the Hungarians tried to topple their Soviet masters (Tizenkét nap: Forradalom 1956, avagy hogyan próbálták a magyarok ledönteni szovjet uraikat) című kötetét október 6-án pénteken Francis Bennett a Titkos királyság című könyv szerzője mutatja be ugyancsak a Barbicanban. Victor Sebestyén 1955-ben született Budapesten, és mindössze egy éves volt, amikor szüleivel együtt elhagyta Magyarországot. Élete mégis gyökeresen összefügg a forradalommal, hiszen családja a szovjet tankok és a megtorlás elől menekülve keresett új hazát. A kötetből a világhírű angol színművész Susanna York olvas fel részleteket, a szerző beszélgetőpartnerei pedig Sir Bryan Cartledge hazánk egykori brit nagykövete, valamint Duncan Shiels író lesznek.

A Barbican következő irodalmi eseményére október 8-án kerül sor. Az est házigazdái egytől egyik magyar származású, Angliában élő írók, mint például George Szirtes, Tibor Fisher, George Gömöry valamint Stephen Vizinczey. Az irodalmi szalonon mindegyik író egy saját maga által választott részletet olvas fel 1956-hoz kapcsolódó írásaiból.

(Múlt-kor/OKM)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár